Czerwona kapusta w cydrze z plackami z kaszy i cukinii

Czerwona kapusta to jedno z tych warzyw, do których zawsze podchodziłem z lekką nieufnością … Z racji miejsca mojego urodzenia, znałem ją jedynie jako dodatek do fantastycznego śląskiego dania – klusek z roladą i jak to się w tym regionie mawia, „modrą kapustą”. Ostatnio odkryłem ją w wersji kiszonej a wczoraj zrobiłem sobie kapustę, do której dodałem mój ulubiony, arcypolski jesienny smak i aromat w postaci wędzonych śliwek. Całość zgrabnie podkręcił, czujący się coraz pewniej na naszym rynku rodzimy cydr.

 

Jako jednak że sama kapusta na talerzu wyglądałaby jednak bardzo postnie, zdecydowałem się jej zrobić dla towarzystwa placki z kaszy jaglanej i cukinii.

Modra kapusta z wędzonymi śliwkami i cydrem

kapusta: dwie garście poszatkowanej czerwonej kapusty, mała czerwona cebula, ok. pół szklanki cydru (użyłem Cider Inn), pół garści wędzonych śliwek, łyżka octu jabłkowego, sól, pieprz, pół łyżeczki zmielonego kminku, 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy

czerwona kapusta z cydrem i wędzonymi śliwkami i placki z cukinii i kaszy jaglanej

placki: pół szklanki drobnej kaszy jaglanej, mała cebula, 4 spore ząbki czosnku, 2 jajka, kilka gałązek natki pietruszki, średniej wielkości cukinia, pół łyżeczki kurkumy, łyżeczka słodkiej papryki, czubata łyżka płatków owsianych lub tartej bułki

 

Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę również siekamy na małe kawałki, szklimy na maśle i oliwie. Wrzucamy kminek i pokrojone na kawałki śliwkę, chwilę podsmażamy i dodajemy kapustę. Całość podlewamy cydrem i octem, solimy, pieprzymy i dusimy do miękkości (ok. kilkunastu minut). W miarę potrzeby, dolewamy w trakcie duszenia nieco wody.

Cukinię (nie obierając) ścieramy na tarce z grubymi oczkami, solimy i odstawiamy na bok, aby puściła zbędną wodę. Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu.W tym czasie kroimy drobno cebulę i szklimy ją na oleju. Po chwili dodajemy drobno posiekany czosnek, kurkumę i czerwoną słodką paprykę. Mieszamy i łączymy z ugotowaną kaszą, posiekaną natką pietruszki oraz odciśniętą z wody, posiekaną cukinią. Wrzucamy dwa jajka i płatki owsiane lub tartą bułkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Formujemy niewielkie placuszki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Smacznego!