Brownie z czekoladą do kwadratu
Poczułem potrzebę upieczenia czegoś czekoladowego. Znalazłem przepis, który mnie zainspirował. Pralinkową masę, której nie miałem, zamieniłem na swojskie krówki, resztę starałem się dość wiernie odwzorować:
BROWNIE
- 40g żółtek+ 50g cukru
- 50g białka + 50g cukru
- 6g kakao
- 20g mąki
- 1 łyżeczka drobno posiekanych orzechów
- 90 g czekolady (min. 60%)
- 50g masła
GANACHE Z KRÓWKĄ
- 70g czekolady minimum 60%
- 90g śmietanki 30%
- 25g cukierków krówek
- ½ laski wanilii
CZEKOLADOWY MUS
- 110g mleka
- 2g żelatyny
- 220g ubitej śmietany
- 300 g czarnej czekolady
Brownie: roztopić czekoladę z masłem. Ubić żółtka z cukrem. Ubić białka, cukier dodając w 3 porcjach. Wymieszać utarte żółtka z ubitą pianą z białek, dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę oraz mąkę i kakao. Dokładnie wymieszać.
Kwadratową blaszkę o wymiarach 16×16 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C 15 – 20 min
Ganache: zagotować śmietankę z ziarenkami wanilii, czekoladą i pokrojonymi krówkami. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na gładką masę.
Mus: mleko zagotować, odstawić, wymieszać z nim żelatynę, wlać je do rozdrobnionej czekolady i ją rozpuścić. Kiedy masa ostygnie, wymieszać ją z bitą śmietaną.
Na upieczonym brownie rozłożyć ganache, pozwolić mu zastygnąć. Ułożyć następną warstwę – mus czekoladowy. Wierzch posypać kakao.
Mmm, na sam widok ślinka mi cieknie 🙂
Super. A jak zrobić ten pomarańczowy karmel?
Ten karmel powstał trochę przez przypadek 🙂 Miałem lekko posmażone i zmiksowane pomarańcze. Postanowiłem je więc jakoś wykorzystać. Przetarłem je przez gęste sitko, do powstałego płynu wsypałem cukier i gotowałem aż do zgęstnienia. Wylałem esy-floresy na papier do pieczenia i potem przeniosłem je na ciastko.