Brownie z czekoladą do kwadratu

Poczułem potrzebę upieczenia czegoś czekoladowego. Znalazłem przepis, który mnie zainspirował. Pralinkową masę, której nie miałem, zamieniłem na swojskie krówki, resztę starałem się dość wiernie odwzorować:

 

BROWNIE

  • 40g żółtek+ 50g cukru
  • 50g białka + 50g cukru
  • 6g kakao
  • 20g mąki
  • 1 łyżeczka drobno posiekanych orzechów
  • 90 g czekolady (min. 60%)
  • 50g masła

GANACHE Z KRÓWKĄ

  • 70g czekolady minimum 60%
  • 90g śmietanki 30%
  • 25g cukierków krówek
  • ½ laski wanilii

CZEKOLADOWY  MUS

  • 110g mleka
  • 2g żelatyny
  • 220g ubitej śmietany
  • 300 g czarnej czekolady

 

IMG_7900

 

Brownie: roztopić czekoladę z masłem. Ubić żółtka z cukrem. Ubić białka, cukier dodając w 3 porcjach. Wymieszać utarte żółtka z ubitą pianą z białek, dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę oraz mąkę i kakao. Dokładnie wymieszać.

Kwadratową blaszkę o wymiarach 16×16 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C 15 – 20 min

Ganache: zagotować śmietankę z ziarenkami wanilii, czekoladą i pokrojonymi krówkami. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na gładką masę.

Mus: mleko zagotować, odstawić, wymieszać z nim żelatynę, wlać je do rozdrobnionej czekolady i ją rozpuścić. Kiedy masa ostygnie, wymieszać ją z bitą śmietaną.

Na upieczonym brownie rozłożyć ganache, pozwolić mu zastygnąć. Ułożyć następną warstwę – mus czekoladowy. Wierzch posypać kakao.

Ja wierzch ciastka przyozdobiłem pomarańczowym karmelem.
IMG_7901

IMG_7902