Biała sangria z vinho verde
Kiedy zobaczyłem ten wpis, od razu wiedziałem, że muszę go natychmiast wypróbować. Nie myliłem się – pomysł jest przedni! Poza tym banalnie prosty – kroimy wszystkie składniki na cienkie plasterki, dodajemy liście mięty i bazylii, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby uaktywnić wszystkie smaki. Orzeźwiający napój będzie jak znalazł na ostatnie, ciepłe dni mijającego już niestety lata ….
Jedyną czynnością oprócz krojenia, jest przygotowanie syropu – cukier wsypujemy do wody i gotujemy ok. 2 min. Ja jednak zdecydowałem się dodać zamiast syropu, dwie duże łyżki miodu. Po nalaniu sangrii do szklanki, dodajemy kilka kostek lodu i uzupełniamy wodą mineralną.
Portugalskie vinho verde świetnie komponuje się z pozostałymi, zielonymi składnikami, dając w rezultacie bardzo aromatyczny, lekko gazowany napój. Oczywiście zawartość alkoholu możemy regulować, dodając do sangrii mniej, lub więcej wody mineralnej.
butelka vinho verde, 100 ml białego rumu, jeden ogórek, kawałek melona (np. aromatycznego galia), garść przekrojonych na pół białych winogron, kilka gałązek bazylii i mięty, pokrojona na plastry jedna limonka, dwie łyżki miodu, lub syrop cukrowy (4 łyżki cukru + 5 łyżek wody)
Można wzbogacić smak i kolor, dodając do sangrii np.borówki amerykańskie, lub maliny. Mi jednak bardzo spodobał się koncept biało – zielonej sangrii z zielonego wina 🙂
Sangria powinna rozweselać i orzeźwiać, a Twoja doskonale spełnia te wymagania : ) robiłam już sangrię w wersji z różowym winem i cytrusami oraz czerwonym winem i owocami sezonowymi, ale ta prezentuje się równie zachęcająco. Dzięki ogórkowi i mięcie musi smakować bardzo „świeżo”, w sam raz na upalne popołudnie u schyłku lata 😉 Pozdrawiam
I tak jest 🙂 Pozdrawiam!