Wręczenie nagród w konkursie “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem”

Województwo Opolskie należy z pewnością do regionów, których obecna tradycja kulinarna jest pochodną dwóch różnych, doskonale się jednak uzupełniających. Kuchni lokalnej, opolskiej i kresowej, pochodzącej od osiadłych tu po II w.ś., jej nowych mieszkańców. Wczorajsza uroczystość wręczenia nagród w konkursie kulinarnym, ogłoszonym przez Marszałka Województwa Opolskiego, P. Andrzeja Bułę, zaprezentowała w pełnej krasie bogactwo tej właśnie, współczesnej, opolskiej kuchni.

 

Do konkursu stanąłem również i ja. Tym razem, ze względu na covid, miał on przebieg elektroniczny, tzn. uczestnicy wysłali swoje zgłoszenia mailem, uzupełniając je materiałem fotograficznym i filmowym a także opisem słownym. Cóż, mamy ciężkie czasy, które dosięgły również i tematyki kulinarnej. Sędziowie tym razem musieli wytężyć swoją wyobraźnię wybrać spośród nadesłanych zgłoszeń zwycięzców w tym e-gotowaniu …

Jako iż sam zostałem wychowany na kuchni kresowej moich dziadków, postanowiłem w swojej propozycji połączyć “dwa w jednym”: kuchnię kresową i kuchnię Śląska Opolskiego. Przygotowałem bowiem gryczane bliny z Hekele, czyli śledziem, wg. przepisu Marii Wurst, opolanki, która w roku 1911 wydała swoją książkę kucharską.

 

Hekele z blinami

 

Hekele z gryczanymi blinami

Foto: Dziedzictwo Kulinarne Opolskie

Konkurs ogłoszony został, jak już wspomniałem, przez Pana Andrzeja Bułę, Marszałka Województwa Opolskiego i Dziedzictwo Kulinarne Opolskie w dwóch kategoriach. Oto jego wynik:

Kategoria: “Opolskie dawne potrawy w nowej odsłonie”

  • I miejsce
    Anna Zazula i Joanna Rak z Samodzielnego Koła Gospodyń Wiejskich w Chróścinie gm. Lewin Brzeski za danie nadziewany gołąb kaszą pęczak z warzywami, otulony sosem z lebiody i pianką z zakwasu buraczanego
  • II miejsce
    Janusz Stanisław Andrasz za potrawę Hekele z blinami
  • III miejsce
    Delicious HOME MADE Irena Jasińska za potrawę Opolski wieniec
Wyróżnienia:
  • Ewelina Jabłońska, Restauracja Opolanka za danie „Kotlet mielony z puree ziemniaczanym z mizerią z zielonego ogórka z koprem i oliwą z kopru”
  • Katarzyna Kaczmarczyk, Masarnia Golomb ze Szczedrzyka za danie „Hamburger z mózgiem”
  • Sabina Frączyk i Dariusz Olczyk za danie Gołębie swawole na poduszkach z „ruchańców” przyłapane, krasnym pledem otulone.

Kategoria “Przepisy ze starych zeszytów”

  • I miejsce
    Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Prusinowice, Opole, Poland za danie Kresowiaczki – pierogi z wątróbką i kaszą gryczaną
  • II miejsce
    Agnieszka Spyra za danie Królik na maślance
  • III miejsce ex aequo
    Barbara Głatki za danie Pańćkraut z gotowanym boczkiem
    oraz
    Justyna Szmechta za danie Kapusta kiszona z kaszą jaglaną
Wyróżnienia:
  • Martyna Datko za potrawę Kluski kładzione
  • Ewelina Jabłońska restauracja Opolanka za danie Miętus w cieście kminkowym z młodymi smażonymi ziemniakami z koperkiem i kiszonymi młodymi warzywami
  • Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Maciejowie
  • Czesława Szczepaniak za danie: Kotlety z leszcza na piątkowy obiad
  • Lidia Fronia za potrawę Zacieranki z surówką z marchewki i kotletem z jaj
  • Weronika Siwy za danie Semmelknudel – kluski z czerstwej bułki z polewą owocową

Foto: Kulinarne Dziedzictwo Opolskie

Nagrodą dla osób, które zajęły pierwsze trzy miejsca w obu kategoriach, były bony upominkowe (w wysokości 200, 400 i 500 zł), które będą mogły być zrealizowane w restauracjach sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie. Zostały one wręczone przez Pana Wicemarszałka Romana Kolka oraz Pana Antoniego Konopkę, Członka Zarządu Województwa Opolskiego  Ja już wyboru dokonałem i z pewnością wkrótce pojawi się tutaj stosowny opis.

 

 

Uważam, że forma nagrody została dobrze przemyślana, gdyż zwycięzcom pozwoli zapoznać się z ofertą wybranych opolskich restauracji a ich właścicielom pomoże choć w tak symboliczny sposób, w niełatwej sytuacji, w jakiej znalazła się cała branża restauracyjna.

Zgromadzeni goście byli również świadkami rozpoczęcia działalności kampanii kulinarnej “Opolskie ze Smakiem”, której internetową twarzą jest strona zesmakiem.opolskie.pl

Ma być ona wspólną platformą komunikacji, informującą o dostępności produktów lokalnych a także źródłem informacji o najważniejszych wydarzeniach kulinarnych w regionie, realizowanych przez:

  • Sieć Dziedzictwo Kulinarne Opolskie
  • promocję produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych
  • Szlak Kulinarnego “Opolski Bifyj”
  • Rybacką Lokalną Grupę Działania “Opolszczyzna”
  • oraz Koła Gospodyń Wiejskich

Kamień Śląski, Foto: wikipedia

 

Dodatkową atrakcją dla uczestników spotkania, było mała wycieczka po miejscowości, która była gospodarzem całej uroczystości – Kamieniu Śląskim. Muszę powiedzieć, że byłem bardzo zaskoczony i pod ogromnym wrażeniem tego, co miałem okazję podczas niej zobaczyć.

Kamień Śląski to z pewnością jedna z najstarszych miejscowości w tym regionie. Pierwsze udokumentowane wzmianki o niej, znajdują się już w Kronice Galla Anonima, spisanej po łacinie w latach 1112–1116.

Zobaczmy, jakie informacje o niej można znaleźć w internetowej Wikipedii: ”

Wspomniana jest w kronice dwukrotnie w łacińskiej nazwie Lapis jako siedziba Bolesława Krzywoustego oraz w zlatynizowanej polskiej nazwie castrum Kamencz (pol. gród Kamień). Wzmiankowana w XII w. jako gród warowny, siedziba rodu Odrowążów. Od XVIII do XX wieku osada należała do rodu Strachowitzów, którzy powoływali się na związki rodzinne z rodem Odrowążów. Wszyscy panowie na zamku w Kamieniu Śląskim nosili imię Hiacynt (Jacek). Członkiem tejże rodziny był również św. Jacek Odrowąż (urodzony tutaj w 1183 r.) i błogosławieni Czesław i Bronisława Odrowąż.

W alfabetycznym spisie miejscowości na terenie pruskiej prowincji śląskiej wydanym w 1830 roku we Wrocławiu przez Johanna Knie wieś występuje pod nazwami Gross Stein oraz Wielki Kamień. Topograficzny podręcznik Górnego Śląska z 1865 roku notuje miejscowość we fragmencie „Gross Stein (polnisch Kamien)”.

 

centrum Kamienia Śląskiego

Izba Tradycji Koło Śląskie

Izba Tradycji Koło Śląskie

Izba Tradycji Koło Śląskie

Izba Tradycji Koło Śląskie

Izba Tradycji Koło Śląskie

Już na pierwszy rzut oka, widać że wieś (której centrum przypomina centrum małego miasteczka), znajduje się w doskonałych rękach. Elewacje zadbane, doskonale utrzymany staw i nasadzenia zieleni. Dzięki sołtysowi Zbigniewowi Kawie i lokalnej społeczności, powstała tu Izba Tradycji, w której zgromadzono bardzo różne przedmioty, w większości z pewnością bardzo oryginalne dla dzisiejszego młodego pokolenia. Wybudowano również plac zabaw, wiatę koncertową. Przy tutejszej parafii trwa rozbudowa centrum noclegowego dla pielgrzymów podążających “Drogą św. Jakuba”.

Kamień narzutowy w Kamieniu Śląskim

 

Centrum miejscowości ozdabia ogromny głaz narzutowy o wymiarach 295 × 235 cm i minimum 180 cm wysokości a w najbliższej okolicy znajdują się dwa kamieniołomy wapieni. Kamień wapienny, od którego jak łatwo się domyślić, miejscowość ta wzięła swoją nazwę, widoczny jest po dziś dzień w wielu tutejszych zabudowaniach.

 

kościół pod wezwaniem św. Jacka w Kamieniu Śląskim

kościół pod wezwaniem św. Jacka w Kamieniu Śląskim

Podczas naszej ekspresowej wycieczki, zajrzeliśmy również do barokowego kościoła, oczywiście pod wezwaniem św. Jacka a także pałacu Odrowążów i małej, ale urokliwej pałacowej kapliczki, poświęconej – ajakże – św. Jackowi Odrowążowi. Zrujnowany pałac w latach 90-tych XX w. został przejęty przez Diecezję Opolską. Powstało tu Sanktuarium św. Jacka i  Centrum Kultury i Nauki Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Opolskiego.

Kamień Śląski, Dzwonnica

Kamień Śląski, Dzwonnica

Kamień Śląski, Dzwonnica

Kamień Śląski, fragment pałacu

Kamień Śląski, fragment pałacu

kaplica św. Jacka w pałacu w Kamieniu Śląskim

 

To jednak nie koniec atrakcji, które oferuje turystom ta miejscowość. W jej pobliżu powstało 9-dołkowe pole golfowe Karolinka Golf Park a także Silesia Ring, czyli tor wyścigowy, po którym mogą przejechać się chętni wrażeń jazdą wyścigowymi samochodami.

Trzeba przyznać, że jak na stosunkowo niewielką przecież miejscowość (liczącą sobie ok. 1500 mieszkańców), Kamień Śląski oferuje masę atrakcji. Z pewnością będę musiał pojawić się tu jeszcze raz, bo podczas tego krótkiego pobytu, nie sposób było zapoznać się z nimi wszystkimi.