Aktualności

Bliny i Hekele

Kiedy za podpowiedzią mojej siostry, zdecydowałem się wziąć udział w konkursie kulinarnym “Nasze kulinarne dziedzictwo – Opolskie ze smakiem”, ogłoszonym przez Marszałka Województwa Opolskiego i Dziedzictwo Kulinarne Opolskie, od razu wiedziałem, że zrobione przeze mnie danie, musi łączyć w sobie dwie kuchnie. Śląską i kresową.   Ci z Was, którzy być może również mieszkają na…



Wręczenie nagród w konkursie “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem”

Województwo Opolskie należy z pewnością do regionów, których obecna tradycja kulinarna jest pochodną dwóch różnych, doskonale się jednak uzupełniających. Kuchni lokalnej, opolskiej i kresowej, pochodzącej od osiadłych tu po II w.ś., jej nowych mieszkańców. Wczorajsza uroczystość wręczenia nagród w konkursie kulinarnym, ogłoszonym przez Marszałka Województwa Opolskiego, P. Andrzeja Bułę, zaprezentowała w pełnej krasie bogactwo tej…




Odmładzanie na surowo – witarianizm

Czy wyobrażacie sobie Wasze gotowanie, w którym praktycznie niepotrzebne Wam będą żadne piecyki, kuchenki i grille?Jeśli myślicie, że jest to niemożliwe, to jesteście w błędzie. Udowadniają to Wam twórcy projektu nazwanego „Odmładzanie na surowo” – Agnieszka Juncewicz i Mariusz Budrowski. Miałem okazję przeprowadzić rozmowę z Mariuszem, podczas której dowiedziałem się wielu interesujących rzeczy dotyczących zdrowia…




Konkurs – Odmładzanie na Surowo

Zapraszam do zapoznania się z umieszczonymi poniżej interesującymi informacjami, dotyczącymi smacznego i zdrowego pożywienia, zaproponowanymi przez Mariusza Budrowskiego, autora bloga Odmładzanie na surowo. Chciałbym skorzystać z okazji i ogłosić konkurs, w którym nagrodami będą trzy książki, których Mariusz jest współautorem: “Na surowo – 100 przepisów”, “Surowe zdrowie” i “Wierszykowo na surowo”. Temat konkursu: Opisz swoje…




Truskawkowa “zupa nic” z miętowymi piankami

Kulinarnym wspomnieniem po mojej babci Stanisławie jest z pewnością “zupa nic”. Nazwa zabawna, wykonanie szybkie i proste. Na gotujące się mleko, wrzucało się zgrabnie ukształtowane “kluseczki” powstałe z piany z białek, ubitej z odrobiną cukru. Pozostałym mlekiem zaparzało się żółtka utarte z cukrem. Ten podstawowy przepis posłużył mi jako pomysł do zrobienia zupy owocowej na…




Sushi z portugalską konserwą rybną

Trudno o prostszy przepis na smaczną i zdrową przekąskę, lub pełnowartościowy posiłek, niż połączenie tego co najlepsze z kuchni japońskiej i portugalskiej. Wzajemne kontakty obu tych narodowości są o wiele głębsze, aniżeli można by przypuszczać. To Portugalczycy byli pierwszymi Europejczykami, którzy w roku 1543 postawili stopę na japońskich wyspach. Do przygotowania sushi z cavalą –…




Polska Wódka – światowa jakość

Moim ulubionym trunkiem, z pewnością także i z powodu miejsca, w którym mieszkałem przez 10 lat, jest z całą pewnością wino. Zawsze jednak korzystam z okazji, jeśli mogę wzbogacić swoją wiedzę również na temat innych alkoholi. Z chęcią przyjąłem więc zaproszenie Stowarzyszenia Polska Wódka na degustację tegoż trunku.   Zanim napiszę o samej degustacji, muszę…




Kruche ciasto z nadzieniem z kaszy gryczanej i białego sera

Ciasto: 20 dag mąki krupczatki, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, 1 surowe żółtko, 1 ugotowane żółtko, 1/4 szkl. śmietany   Nadzienie: 1 woreczek kaszy gryczanej (100 g), 200 g białego sera, pęczek szczypiorku, 1 duże jajko (lub dwa mniejsze), dwie cebule, olej do smażenia, przyprawa do wyboru: czosnek niedźwiedzi, lubczyk, czerwona czubryca, lub…




Babka drożdżowa z glazurą z czarnej porzeczki i cukrem z melisy

Wspominałem już kilkakrotnie, że jestem wielkim amatorem czarnej porzeczki. Jesienią zrobiłem kilka słoiczków galaretki, zarówno z czerwonej, jak i czarnej porzeczki. Postanowiłem wykorzystać ten domowy wyrób, znany doskonale naszym babciom, w połączeniu z moim ulubionym – drożdżowym ciastem.     Przepis na nie znajdziecie tutaj. Oczywiście tym razem nie dodajemy rukwi wodnej, za to więcej…




Zielona zupa z zielonych szparagów i pokrzywy

Pogoda nas nie rozpieszcza, wciąż ma się ochotę na ciepłą zupę. Jedyną rośliną, która chyba sobie nic z tej byle jakiej pogody nie robi, jest pokrzywa. Rośnie u mnie wokół kompostu. Suszę ją na herbatę, ale od czasu do czasu używam również do innych celów. Pojawiły się również zielone szparagi, postanowiłem więc stworzyć z nich…