Z ogrodu na stół – duszone warzywa z kurczakiem lub bez)

Szybki, wczorajszy obiad:
 
1. Godz. 11.00 – wyjście na ogródek, zerwanie cukinii, pomidorów i ziół
 
 
2. Godz. 11.10 pokroić warzywa
 
3. Godz. 11.20 poddusić cebulę, dodać czosnek a następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Po 5 min. dodać pokrojoną cukinię. Podsmażyć przez chwilę.
 
4. Godz. 11.45 Dolać rosołu pozostałego z gotowania kury, bądź wywaru warzywnego i przygotowanej wczorajszego dnia passaty pomidorowej (lub jej kupnego odpowiednika). Dodać pieprzu ziołowego, mielonej słodkiej papryki i odrobinę tymianku. Posolić, popieprzyć do smaku. Dusić 5-10 min.
 
5. W wersji wege to już koniec przepisu. Ja miałem z poprzedniego dnia ugotowaną pierś kury, podsmażyłem ją więc lekko na maśle, posypałem mieloną słodką papryką i przełożyłem na kilka ostatnich minut do duszących się w garnku warzyw. Na koniec posypałem posiekanym lubczykiem.
 
I tak oto, mając przydomowy ogród, od momentu zerwania warzyw do podania obiadu, minęła niecała godzina 🙂 Chyba bardziej świeżych produktów już się nie dało użyć … 😉