Brukselka, soczewica i kasza – potrawa dla zapracowanych

Myślę że często taka sytuacja spotyka również i Was – jesteście w szale pracy, między jednym telefonem a drugim, wskazówki zegara obracają się jak zwariowane. Wydawałoby się, że dopiero jedliśmy śniadanie, ale naszego żołądka nie da się oszukać … wyraźnie daje nam znać, że już czas na obiad! Następuje wiec szybki przegląd lodówki i spiżarki w poszukiwaniu produktów z których moglibyśmy coś ugotować, bo oczywiście nic sobie w tym temacie poprzedniego dnia nie zaplanowaliśmy …

 

Czasami jednak wystarczy kasza, soczewica, brukselka i parę łyżek przecieru pomidorowego, aby szybko przyrządzić coś, co jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe …

Bardzo lubię nasze polskie zupy. Sezon zimowy sprzyja przygotowywaniu zwłaszcza ich wersji wzmocnionych, które śmiało możemy nazwać daniami jednogarnkowymi. Żartuję sobie, nazywając je obiadowym „dwa w jednym”, gdyż doskonale zastępują zupę i drugie danie. Tak też i jest w przypadku :

 

Danie jednogarnkowe trójskładnikowe

dwa średniej wielkości ziemniaki, pół szklanki soczewicy (ja użyłem żółtej, ale doskonale by się sprawdziła w tej roli również i czerwona), 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej (np. perłowej lub wiejskiej), 1 średnia cebula, dwa ząbki czosnku, kilkanaście sztuk kapusty brukselki, 3-4 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka suszonego lubczyku, łyżka czerwonej słodkiej papryki, oliwa lub olej do smażenia, sól, pieprz, 2 małe papryczki chilli (ja użyłem piri-piri, do dostania w Portugalia Gourmet)

Brukselki obieramy ze zniszczonych liści, większe kroimy na 2 lub cztery części, ziemniaki obieramy i kroimy na średniej wielkości kostkę i wrzucamy na ok. 5 min do wrzącej, osolonej wody.

Danie z soczewicy i brukselki
W tym czasie drobno kroimy cebulę i szklimy ją na oliwie bezpośrednio w garnku, w którym będziemy przygotowywać to danie. Pod koniec wrzucamy przetarty, lub drobno posiekany czosnek i również chwilę przesmażamy, nie dopuszczając do jego zarumienienia.

Następnie dodajemy kaszę i soczewicę (uprzednio wypłukane) i zalewamy mieszankę gorącą wodą pozostałą z gotowania brukselki i ziemniaków tak, aby zakryła ona powierzchnię naszego dania. Dodajemy przecier pomidorowy, lubczyk, paprykę oraz posiekane, małe papryczki piri-piri.

Powoli gotujemy naszą potrawę, w miarę potrzeby uzupełniając wyparowujący płyn. Kasza i soczewica nie potrzebują zazwyczaj więcej niż 10 min gotowania.

Po ugotowaniu możemy naszą potrawę posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

Danie z soczewicy i brukselki

Danie z soczewicy i brukselki