Buraczany bourguignon

Kiedy zobaczyłem ten przepis na blogu Green Kitchen Stories, natychmiast nabrałem ochoty aby go zrealizować. Myślę, że większość z Was, która spróbowała francuskiego dania o skomplikowanej nazwie Beef Bourguignon, chętnie do niego powraca. Spróbujcie jego wersji wegetariańskiej, w której mięso zastępują … buraki! Ku mojemu zdziwieniu, komponują się one doskonale z czerwonym winem.

 

Buraczany bourguignon

4 średnie buraki, 4 ząbki czosnku, 4 średnie marchewki, 1 cebula (może być czerwona), kilka gałązek świeżego tymianku lub pół łyżeczki suszonego, 2 duże liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, łyżeczka kminku, 3-4 łyżki przecieru pomidorowego, niepełna szklanka czerwonego wina (ok. 200 ml), 1,5 szklanki warzywnego wywaru, sól, pieprz, kilka suszonych borowików, 10-20 pieczarek (w zależności od ich rozmiarów), szczypiorek razem z małymi cebulkami, oliwa, ok. 2 szklanek ugotowanej brązowej soczewicy

Buraczany bourguignon / Beet Bourguignon

1. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę później drobno pokrojony czosnek i szklimy je. Następnie dodajemy obrane i pokrojone na dość spore kawałki buraczki i marchew oraz tymianek, sól i pieprz. Intensywnie mieszając, podsmażamy całość jakieś 5-7 min.

2. Do garnka z burakami wrzucamy przecier pomidorowy, wlewamy wino i warzywny wywar. Dodajemy liście laurowe, kminek i ziele angielskie. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 40 min

3. Soczewicę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Ja do wody w której się gotowała, dodałem też liść laurowy. W międzyczasie pieczarki obieramy i kroimy na kawałki (mniejsze wystarczy przepołowić, bądź pokroić na 4 części). Podsmażamy je na oliwie i dodajemy do ugotowanych buraków. Dusimy razem przez ok. 10 min (do czasu, ąz buraki są miękkie).

4. Podajemy z ugotowaną soczewicą, posypane pokrojonym szczypiorek i ewentualnie dodatkową porcją świeżego tymianku.

Buraczany bourguignon / Beet Bourguignon