Placki jaglano – gryczane z syropem cydrowym

Jak już pisałem w poprzednim artykule, uwielbiam kaszę. Jaglana jednak nigdy mnie jednak do końca nie zachwyciła. Pomyślałem sobie więc, że może będzie ciekawsza w postaci … mąki! Jak pomyślałem, tak i zrobiłem. Do prostych placków, oprócz mąki jaglanej, którą zresztą zmieliłem sobie sam w Thermomixie, dodałem mąkę z mojej kaszowej faworytki – gryki. Całość dopełnił cydrowy syrop.

 

Placki jaglano – gryczane

130 g mąki jaglanej, 70 g mąki gryczanej, puree z 200 g dyni, 2 łyżki wiórków kokosowych, 100 ml mleka, 3 czubate łyżki jogurtu greckiego, łyżeczka sody, garść pokrojonych, suszonych pestek z dyni, 2 jajka

Obieramy i miksujemy dynię. Mąki, sodę, wiórki kokosowe, pestki z dyni, sól mieszamy z mlekiem i żółtkami. Dodajemy puree z dyni i ubitą pianę z białek.

Smażymy placki na mocno rozgrzanym oleju roślinnym.

 

cydr jabłkowy/apple cider sirup
 

Syrop z cydru jabłkowego

1 szklanka brązowego cukru z trzciny cukrowej, 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru w proszku, 1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków, mała szczypta sproszkowanego kardamonu, szczypta soli, 1,5 szklanki cydru, 1 1/2 łyżki octu jabłkowego, 120 g masła

W garnku wymieszać wszystkie suche składniki, wlać cydr i ocet jabłkowy i cały czas mieszając, gotować ok. 5 min. Odstawić na bok i wrzucając po kawałku, rozpuścić w syropie masło. Syrop można przechowywać w lodówce, przed podaniem należy go ponownie ogrzać.

Do przygotowania cydrowego syropu użyłem Cider Inn, który otrzymałem od jego producenta. Nieco zmodyfikowany przepis na syrop pochodzi stąd.