Soczewica w kruchym cieście
W moim przypadku bardzo często pomysł na jakąś potrawę zaczyna się od jednego składnika, na który w danym momencie mam ochotę. Tak też się stało i tym razem. Bardzo lubię soczewicę i stwierdziłem, że już dawno jej nie jadłem. Tym razem na tapetę poszła soczewica zielona.
Kruchym ciastem wyłożyłem prostokątną foremkę. Wnętrze zapełniłem farszem z soczewicy, papryki i pora. Wierzch nakryłem drugim płatem kruchego ciasta. Trudno o bardziej prosty przepis. Po upieczeniu ciasto kroimy na grube plastry, które można podać z keczupem, lub z najzwyczajniejszym pomidorowym sosem, podkręconym np. dodatkiem harrisy, lub sosem z pieczarek albo leśnych grzybów.
Kruche ciasto (przepis wg. Michela Roux)
250 g mąki pszennej, 150 g masła, 1 łyżeczka soli, szczypta cukru, 1 łyżka zimnego mleka, 1 jajko
Farsz:
200 g zielonej soczewicy, 1 czerwona papryka, 1 por, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka czerwonej papryki w proszku, 6 łyżek koncentratu pomidorowego, mała marchew i pietruszka. szczypta czarnego pieprzu, sól do smaku, pół łyżeczki mielonych liści laurowych (do kupienia na stoiskach z przyprawami), lub duży liść laurowy, łyżka lubczyku, garść szczypiorku, kilka łyżek oliwy lub oleju roślinnego, 1 jajko do smarowania, szczypta czarnuszki, kminku lub grubej soli morskiej do posypania
Masło kroimy do miski na małe cząstki, wsypujemy mąkę, sól i cukier. Rozdrabniamy masło, wgniatając je widelcem do mąki. Dodać jajko i mleko i zagnieść ciasto ręką do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą (nie należy jednak wyrabiać zbyt długo!). Uformować ciasto w kształcie grubego placka, owinąć folią spożywczą i schować na co najmniej pół godziny do lodówki.
W tym czasie przyrządzić farsz. Ugotować wg. przepisu na opakowaniu soczewicę. Por i paprykę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę, lub drobno pokroić. Por przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą, chwilę przesmażyć i dodać pokrojoną paprykę oraz startą na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę. Posolić i chwilę poddusić. Następnie dodać ugotowaną soczewicę, zmielony liść laurowy (jeśli mamy liść w całości, dodać wcześniej do gotującej się soczewicy), lubczyk i posolić i popieprzyć do smaku, wlać przecier, ok. pół szklanki wody i ponownie poddusić kilka minut.
Podduszone warzywa połączyć z soczewicą oraz szczypiorkiem. Jeśli trzeba, ostatecznie doprawić solą lub pieprzem. Ostudzić.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je na grubość ok. 2-4 mm i wyłożyć nim foremki. Włożyć foremkę z ciastem oraz wykrojony kawałek ciasta, przygotowany do nakrycia wierzchu na kilka minut do lodówki.
Wyjąć foremki z ciastem, do środka nałożyć farsz, przykryć wierzch przygotowanym płatem ciasta, zagniatając brzeg do siebie. Kilkakrotnie przekłuć wierzch widelcem, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką, kminkiem lub/i grubą solą.
Piec ok. 1/2 godz. w temp. 200 st. C
Rewelacja!!!
Polecam kilka moich pomysłów
http://www.przepismamy.pl
Pozdrawiam smacznie.
Ciekawy przepis, a zapraszam do siebie na domowe serki http://blog.winoiser.com
Pycha!
Robię kotlety z soczewicy
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/01/kotleciki-z-soczewicy.html
Apetyczny przepis. Polecam też kilka moich pomysłów
http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
Pyszne danie, zapraszam na pasztet z zielonej soczewicy
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/03/pasztet-z-zielonej-soczewicy-z.html
baedzo ciekawy przepis na soczewicę 🙂 zobacz też mój sposób
http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/03/falafele.html
tak przygotowana soczewica musi być bardzo smaczna 🙂 a to nasze sposoby na soczewice
http://ronddel.blogspot.com/search?q=soczewica+przepisy
Bardzo ciekawy przepis. Polecam też paprykę w cieście francuskim
http://inews.com.pl/WordPress3/papryka-w-ciescie-francuskim
Nigdy nie jadłam soczewicy w taki sposób (czy to też przepis należący do kuchni kresowej?)
Bardzo interesujące.
Do popicia zamiast soków czy kompotów polecam domowy koktajl Super Modelek, m.in Top Modelek z Victoria Secrets http://odchudzaniejestproste.pl/zielony-koktajl-super-modelek-odchudza-i-oczyszcza/
Koktajl oczyszcza i odchudza. Może się komuś przyda 🙂
Pozdrawoiam
Bardzo dziękuję 🙂 To raczej nawiązanie do starej polskiej kuchni i do niektórych elementów kuchni portugalskiej … 🙂
Jeżeli chcesz się odchudzić zdrowo, bezpiecznie i na stałe, skorzystaj ze świetnego programu redukcji wagi.
Nie musisz opuszczać posiłków, możesz jeść 3 posiłki i 2 przekąski. Dołącz do tysięcy zadowolonych klientów,
którzy nie mają efektów jo-jo (idealnafigura24.pl)
wwszystko wygląda smacznie , ale w przepisie na farsz brakuje ilości soczewicy – 250g czy więcej???
Dziękuję za uwagę – już dodałem tę informację. Wystarczy ok. 200 g soczewicy 🙂
Bardzo apetyczny przepis, do siebie zapraszam na młodą kapustę duszoną z koperkiem
http://bulkazchlebem.pl/mloda-kapusta-duszona-z-koperkiem
Efekt wygląda obłędnie, chciałoby się spróbować – trzeba wykonać 😀
http://www.buster.pw/dwa-typy-ludzi-ktorych-lepiej-unikac/
Ciekawy i apetyczny przepis. Polecam też szybkie i tanie obiady
http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html
WOW! SUPER SIĘ PREZENTUJE;)
JA POLECAM ”SAŁATKĘ Z RUKOLI I TRUSKAWEK”
POZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/06/saatka-z-rukola-i-truskawkami-poezja.html
zrobiłam, było smaczne, ale brakowało mi czegoś mokrego, bo ja wiem? dipu? sosu jogurtowego? ketchup słabo wypadł. Następnym razem muszę danie podrasować, bo w tej wersji było za suche. Mimo to polecam.
Ja to zjadłem z sosem pomidorowym, ale z pewnością jakiś dip jogurtowy też będzie pasować.