Zapiekanka jaglano – ziemniaczana

Uwielbiam kasze! Z jednym małym wyjątkiem – kasza jaglana jakoś najmniej mi „wchodzi” … Nie poddaję się jednak i staram się ją oswajać. Dzisiaj spróbowałem podać ją w nieco zakamuflowanej postaci – w ziemniaczanej zapiekance.

 

Zapiekanka: 5 ziemniaków, 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 1 duże jajko, duża cebula, łyżeczka majeranku, 2 łyżki śmietany, 4 łyżki masła, sól, pieprz, duży ząbek czosnku

Krem serowo-śmietankowy: pół szklanki śmietany 30%, ok. 2 czubatych łyżek białego sera, łyżka mielonej słodkiej papryki, mielona ostra papryka do smaku, sól, łyżeczka oliwy, sok z cytryny do smaku, szczypiorek

 

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Przecieramy je lub dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy 2 łyżki masła, jajko, śmietanę i wcześniej posiekaną i podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz majeranek (można go nie dodawać, lub zastąpić inną, ulubioną przez Was przyprawą – kminkiem, czarnuszką itd.). Na koniec wsypujemy umytą wcześniej pod bieżącą wodą kaszę jaglaną.

Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonej i posypanej tartą bułką foremki. Powierzchnię wyrównujemy i układamy na niej kilka cienkich plasterków masła. Pieczemy przez ok. 30 min w temp. 200 st. C

Aby przygotować krem, ubijamy śmietanę a następnie mieszamy ją z czerwonymi paprykami w proszku, białym serem, oliwą, solą. Dosmaczamy wg. uznania solą i sokiem z cytryny.

Po wyjęciu zapiekanki z pieca i pokrojeniu jej na plastry, posypujemy je posiekanym szczypiorkiem i obok podajemy śmietankowo – serowy krem.

zapiekanka jaglano - ziemniaczana

zapiekanka jaglano - ziemniaczana