Konkurs – Odmładzanie na Surowo
Zapraszam do zapoznania się z umieszczonymi poniżej interesującymi informacjami, dotyczącymi smacznego i zdrowego pożywienia, zaproponowanymi przez Mariusza Budrowskiego, autora bloga Odmładzanie na surowo. Chciałbym skorzystać z okazji i ogłosić konkurs, w którym nagrodami będą trzy książki, których Mariusz jest współautorem: „Na surowo – 100 przepisów”, „Surowe zdrowie” i „Wierszykowo na surowo”.
Temat konkursu: Opisz swoje ulubione warzywo na początek jesieni. Co jesz, co dodaje Ci energii i poprawia koncentrację?
Odpowiedzi można przesyłać na adres mailowy: luzomania [małpka] gmail.com, poprzez messenger na facebookowym profilu andrasz – kulinarnie, bądź komentując umieszczony tam post.
Czas trwania konkursu: od 10.IX b.r. do 19.IX. b.r.
Ogłoszenie wyniku konkursu – niedziela, 20.IX
Porcja warzyw do szkoły
Wróciliśmy już do szkoły i regularnej pracy po wakacjach, warto więc zastanowić się nad tym, co zrobić, by poprawić koncentrację i pamięć. Zacznijmy od sprawdzenia, co jeść, by mieć energię do działania. W tym temacie doradzi Mariusz Budrowski, promotor zdrowego i świadomego odżywiania.
Kanapki z szynką zawinięte w folię aluminiową i coś słodkiego do szkoły w plastikowym pudełku już dawno są passe! Ani to specjalnie zdrowe, ani smaczne – nic dziwnego, że dzieci nie chcą tego jeść. Ileż to razy wracają z lekcji do domu z pełną śniadaniówką ku irytacji rodziców, którzy zresztą sami kiedyś podobnie postępowali, gdy byli uczniami.
Czas przerwać ten zaklęty krąg niezdrowej tradycji szkolnych przekąsek i zacząć odżywiać się bardziej świadomie – szczególnie, że w obecnych czasach znacznie częściej przygotowujemy posiłki samodzielnie zamiast korzystać z restauracji czy szkolnych stołówek. Przede wszystkim zacznijmy od siebie i zmiany własnych nawyków żywieniowych – mówi Mariusz Budrowski, prowadzący blog „Odmładzanie na Surowo”, który śledzi już blisko pół miliona osób, chcących coś zmienić w swojej diecie. Jeśli sami zaczniemy odżywiać się świadomie i racjonalnie, nasze dzieci zaczną nas naśladować a z listy zakupów znikną niezdrowe, przetworzone produkty. Szybko też zauważymy poprawę samopoczucia i wzrost poziomu energii całej naszej rodziny, a co za tym idzie polepszenie koncentracji i ogólnie większą chęć do życia i działania. Popołudniowe spadki formy przestaną nas nękać, będziemy mogli wydajniej i efektywniej pracować, uczyć się i odpoczywać.
Zdaniem Mariusza Budrowskiego w diecie najważniejsze są warzywa i owoce i to one powinny być głównymi bohaterami posiłków do szkoły, które przygotowujemy dla dzieci. Nasz mózg musi być po prostu dobrze odżywiony, by prawidłowo funkcjonować i w tym celu trzeba mu dostarczyć niezbędnych składników – witamin i węglowodanów złożonych takich jak fasola, soczewica i inne warzywa – te produkty powinny być podstawą codziennych jadłospisów w naszych rodzinach. Warzywa zawierają mnóstwo składników mineralnych, takich jak cynk, krzem, potas czy magnez, a także witamin i przeciwutleniaczy, które chronią nasze neurony przed uszkodzeniem – wyjaśnia Mariusz Budrowski. Spożywanie warzyw zapobiega degeneracji komórek nerwowych i wspomaga pamięć. Do szkolnych śniadaniówek wkładajmy więc codziennie kombinacje warzywne złożone choćby z selera naciowego, surowej marchewki, czy żółtej, zielonej lub czerwonej papryki. Kolejnego dnia dajmy dzieciom awokado i pomidora, a następnie buraka i jarmuż. Takie kolorowe zestawy warzywne absolutnie wystarczą jako pyszny i pożywny posiłek na przerwę dla naszych dzieci, a do tego będą bardzo proste w przygotowaniu. Za to na deser zapakujmy owoce sezonowe – jagody, maliny, aronię, borówki czy jabłka– ich regularne spożycie wspaniale wpłynie na podniesienie poziomu energii naszych dzieci i wspomoże ich koncentrację niezbędną w szkolnej ławce.
Natura dała nam wielkie bogactwo warzyw – do wyboru, do koloru i od nas tylko zależy, jak to wykorzystamy w naszej diecie. W warzywnych kompozycjach poza dawką zdrowia, na pewno możliwa jest więc wielka różnorodność, którą docenią nasze dzieci. A jeśli brakuje Ci pomysłów na warzywne potrawy – przepisy można znaleźć w poradniku „100 przepisów na surowo”, w którym wraz z moja partnerką Agnieszką Juncewicz doradzam, jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki na surowo, które wyglądem i smakiem przypominają Kuchnię Polską, czyli to co znasz, ale w zdrowej nie przetworzonej termicznie wersji.