Truskawkowa „zupa nic” z miętowymi piankami

Kulinarnym wspomnieniem po mojej babci Stanisławie jest z pewnością „zupa nic”. Nazwa zabawna, wykonanie szybkie i proste. Na gotujące się mleko, wrzucało się zgrabnie ukształtowane „kluseczki” powstałe z piany z białek, ubitej z odrobiną cukru. Pozostałym mlekiem zaparzało się żółtka utarte z cukrem. Ten podstawowy przepis posłużył mi jako pomysł do zrobienia zupy owocowej na zimno.

 

Moją rabatkę ziołową opanowała bez reszty mięta. Zbytnio się tym nie przejmuję, gdyż miętę naprawdę uwielbiam. Uznałem, że trzeba ją jakoś w moich kulinarnych działaniach wykorzystać. Postanowiłem więc użyć jej do dodania aromatu i koloru kluseczkom z białka. Ponieważ sezon truskawkowy jeszcze trwa, pomyślałem sobie, że podam je na zimnej, truskawkowej zupie. Tak oto powstała truskawkowa „zupa nic” z delikatnymi, miętowymi piankami.

 

P6280185

 

P6280180

 

Podane ilości składników wystarczą na dwie porcje zupy. Oczywiście proporcje owoców i cukru można a nawet trzeba zmieniać, zależnie od słodkości użytych przez nas truskawek. Moje były bardzo słodkie 🙂

 

1 duże jajko, garść dojrzałych truskawek, kilkanaście listków świeżej mięty, 4 czubate łyżki cukru – pudru, 2 łyżki cukru zwykłego, 300 ml mleka

 

1. Miętę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do moździerza i utrzeć dokładnie z 2 łyżkami cukru.

2. Umyte truskawki zblendować z 2 łyżkami cukru, część pokroić na drobne kawałki i te odłożyć na bok.

3. Utrzeć dokładnie żółtko z 2 łyżkami cukru – pudru i cały czas mieszając je, dodawać bardzo powoli wrzące mleko.

4. Powstałą masę ostudzić, połączyć ze zblendowanymi truskawkami i włożyć do lodówki na 1/2 – 1 godz.

5. Ubić pianę z białka, pod koniec ubijania dodać cukier – puder a na koniec roztarte z cukrem liście mięty.

6. Za pomocą dwóch łyżek uformować z piany zgrabne „kluseczki” i kłaść je na gotujące się mleko. Gotować ok. minuty z obu stron. Wyłożyć je na papier do pieczenia i jeśli wycieknie z nich nieco mleka, odlać je.

7. Zimną zupę wylać na talerz, dodać pokrojone truskawki oraz pianki z białka i mięty. Całość udekorować kilkoma listkami świeżej mięty.

 

P6270163