Maślane muffiny z mąki gryczanej i pszennej z jabłkami
130 g mąki pszennej, 130 g mąki gryczanej, 1 jajko, pół kostki masła, niepełna szklanka maślanki, łyżka nalewki z pigwy (lub łyżka spirytusu), szczypta soli, ok. 220 g cukru, jedno duże jabłko, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka nasion kolendry, 5 goździków, 3 nasiona ziela angielskiego, łyżeczka cynamonu, skórka z pomarańczy
Miękkie masło rozetrzeć z cukrem (nie musi być idealnie roztarte).
Przygotować sobie przyprawy: wrzucić je wszystkie (za wyjątkiem cynamonu w proszku) do moździerza i utrzeć tak gładko, jak to tylko możliwe.
Do masła z cukrem dodać pozostałe sypkie i mokre składniki, szybko je razem wymieszać. Utarte przyprawy wysypać na sitko i przesiać je do ciasta, dorzucając cynamon. Na końcu dodać pokrojone w małą kosteczkę jabłko i niewielki kawałek startej na tarce, lub bardzo drobno pokrojonej skórki z pomarańczy.
Masą wypełnić silikonowe foremki. Jeśli używamy metalowych – najpierw je natłuścić i posypać np. rozgniecionymi płatkami gryczanymi, lub tradycyjnie – bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego wcześniej do temp. ok. 190 st. Piec 15 – 20 min, Jeśli po sprawdzeniu ich drewnianym szpikulcem wyjdzie on z babeczek suchy, oznacza to, że są one już upieczone.
Jeśli ktoś nie toleruje mąki pszennej, można w całości użyć mąki gryczanej.