Portugalskie migdałowe ciasto
Gdybym miał wymienić 3 najbardziej typowe składniki portugalskich wypieków, byłyby to z pewnością: cukier, jajka i migdały. I oto one – arcyportugalskie ciasto migdałowe.
Te trzy składniki wskazują na korzenie wielu portugalskich przepisów na wypieki i inne desery. Najwięcej wniosły do nich wpływy Maurów, którzy zamieszkiwali prawie że cały Półwysep Pirenejski przez kilka stuleci. To właśnie oni upowszechnili w Portugalii m.in. migdały. Na to nakłada się fakt posiadania w przeszłości kolonii, w których zakładano plantacje trzciny cukrowej, z której to produkowano potem duże ilości cukru. Jajka z kolei pochodziły od mieszkańców wsi, którzy właśnie w jajecznej „walucie”, składali daninę kościołom i klasztorom. Tak oto dochodzimy do pojęcia „słodyczy klasztornych”, czyli doces conventuais. To właśnie klasztory przez całe wieki przodowały w wymyślaniu i przygotowywaniu słodkości z produktów, których miały pod dostatkiem …
- ciasto: 40 g zmielonych migdałów (razem ze skórkami), 170 g mąki, szczypta soli, 130 g masła, 120 g cukru, 4 żółtka, łyżeczka waniliowego ekstraktu, pół łyżeczki cynamonu
- masa: 200 g zmielonych migdałów, puszka skondensowanego słodzonego mleka, 4 jajka, 10 ml śmietany 30%, 50 g mąki, 2 łyżki koniaku lub brandy
Wymieszać mąkę, zmielone migdały, szczyptę soli i cukier oraz pokrojone na kawałki masło. Widelcem wymieszać masło z pozostałymi składnikami. Dodać żółtka, waniliowy ekstrakt. Wymieszać wszystko szybko dłońmi, uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.
Przygotować masę – wymieszać wszystkie jego składniki za pomocą trzepaczki.
Ciastem wyłożyć foremkę w której będziemy piec ciasto, formując ok. 3-4 cm brzeg. Do środka wlać nadzienie. Piec ok. 40 min w temp. 200 st.
Ciasto po upieczeniu jest dość wilgotne. Po ostygnięciu jego tekstura nieco się utwardza. Uwaga – wypiek jest zdecydowanie słodki i przypomina nieco arabskie wyroby, od których mimo ich słodyczy, trudno jest się oderwać. Myślę że jego następna wersja będzie uzupełniona o miętę …
pomysł na ciasto zaczerpnąłem ze strony: http://www.receitascozinha.pt
migdałowe ciasta są boskie!
zgadzam się z Tobą, migdałowe pyyycha!
polecam też panią walewską z migdałami
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/pani-walewska.html
pozdrawiam!
Obłędnie słodkie, niesamowicie pyszne 🙂
Cudowne, brak słów. Pozdrawiam, iwona
http://czekolada2.blog.pl/