Sardynka i bagietka

Kiedy już “skonstruowałem” tę kanapkę i sfotografowałem ją z wszelkich możliwych perspektyw, pomyślałem sobie, że przypomina mi … wieżowce na terenie Expo w Lizbonie. Został im nadany kształt napiętego żagla , za który “robią” w mojej kanapce … sardynki 🙂 Drugą myślą było to, że ta niewielka rybka jest naprawdę bardzo fotogeniczna!

 

Sardynki La Gondola z cytryną

Sardynki La Gondola z cytryną

Tym razem użyłem sardynek w oliwie cytrynowej, sprowadzonych do Polski przez Portugalia Gourmet a wyprodukowanych w Portugalii przez La Gondola. Charakterystyczny smak sardynki doskonale komponował się z wyczuwalnym aromatem cytryny, której zresztą kawałeczki znalazłem również w puszce. To naprawdę czysta przyjemność zjeść coś, co nie tylko pięknie wygląda, ale jest też mega-zdrowym produktem! Sardynki to prawdziwa skarbnica kwasów omega 3, witamy B12 i D oraz wapnia i białka.

Do wydrążonej bagietki nałożyłem startą na grubej tarce marchew, drobno pokrojony kiszony ogórek, kilka oliwek i koperek. Wcześniej tę mieszankę lekko posoliłem i popieprzyłem. Na to poszła warstwa sosu: jogurt grecki wymieszany z musztardą, odrobiną octu z czerwonego wina, miodu i oliwy (śmiało można użyć tej, która jest w puszce z sardynką). Dzieło zwieńczyła gruba sardynka i kiełki brokuła.

 

Sardynki w bagietce

 

Myślę, że spokojnie można stworzyć również prostą wersję, tzn. bagietkę przeciąć wzdłuż, obficie posmarować ją przygotowanym sosem, rozłożyć na niej miks z marchewki, oliwek i kiszonego ogórka, na tym pokruszoną sardynkę a całość posypać kiełkami oraz koperkiem.

 

Sardynki w bagietce

 

Innym prostym sposobem podania sardynek z konserwy jest prosta sałatka z roszponki i kiełków, które macie pod ręką. Oprócz sardynki, znajdą się w niej również kawałki cienko pociętego parmezanu. Całość polewamy sosem winegret, zrobionym z octu jabłkowego, musztardy dijon i drugiej z nasionkami gorczycy, miodu, startego czosnku, szczypty soli, pieprzu i oliwy. Ja zazwyczaj wkładam wszystkie składniki (bez oliwy) do małego słoiczka, zakręcam go i potrząsam, niczym shakerem. Kiedy wszystkie składniki już się połączyły, dolewam oliwę i ponownie intensywnie mieszam.

 

Sardynki z sałatą i sosem winegret

 

I tak oto z jednej małej puszki z trzema sardynkami w środku (kosztującej ok. 8 – 11 zł), możecie zrobić przekąski dla trzech osób. Sardynka jest więc nie tylko zdrowa, piękna, ale i w ostatecznym rozrachunku niedroga!

 

 

Talerz użyty w fotografii pochodzi z kolekcji Ceramiki Morango