Serowy krem z leśnymi owocami

 Myślę, że każdego z nas od czasu do czasu dopada „mały głód”. Nie trzeba wcale wiele czasu ani deseru z plastikowego pojemniczka, aby go szybko zaspokoić. Wystarczy parę herbatników, kilka owoców, zmielony serek i dobry dżem …

 

 4 dag cukru – pudru, 2 żółtka, 10 dag białego zmielonego sera (może być homogenizowany), czubata łyżka masła, starta skórka z cytryny, dobrej jakości dżem, owoce do przybrania

Żółtka ucieramy z cukrem, po minucie miskę ze wstępnie ubitą masą żółtkową przenosimy do kąpieli wodnej i dalej, energicznie kontynuujemy ucieranie.  W trakcie ubijania dodajemy startą skórkę z cytryny. Po ok. 10 min. masa powinna zwiększyć swoją objętość i wyraźnie zgęstnieć. Wtedy odstawiamy ją do ostygnięcia i mieszamy delikatnie z serem.

Herbatniki kruszymy w blenderze lub moździerzu i łączymy z rozpuszczonym masłem. Masą herbatnikową wykładamy dno naczynia i wstawiamy je do lodówki do zastygnięcia.

 

Na zastygniętą masę wkładamy kilka łyżeczek dobrego dżemu (w moim przypadku był to dżem z owoców leśnych z kminem portugalskiej firmy Prisca). Na nią wykładamy masę serową i znów kilka łyżek dżemu a na nim układamy owoce. Miejsca pomiędzy nimi możemy uzupełnić naszą masą serową, wyciśniętą za pomocą szprycy.

Deser wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki.

Owoce leśne z kminem

 

serowy krem z owocami leśnymi

 Dżem z owoców leśnych firmy Casa da Prisca otrzymałem od jego przedstawiciela w Polsce – Portugalia Gourmet.