Szlachetny szkarłat buraka

Bardzo się cieszę, że burak, występujący do niedawna w postaci kulinarnego Kopciuszka, zazwyczaj jako papka podana na ciepło lub na zimno, powoli zajmuje należne mu miejsce w kulinarnej hierarchii. Oto moja propozycja na wykorzystanie tego smacznego, zdrowego i przyznacie również – fotogenicznego warzywa. Zainspirowana została różnymi pomysłami na przyrządzenie buraków, jakie możemy znaleźć w kresowych przepisach.

 

Nie podaję tutaj dokładnych proporcji, bo zależą one od ilości buraków, które zechcecie w ten sposób przygotować oraz od Waszych preferencji smakowych. Jedni wolą więcej, inni mniej czosnku, chilli, czy kolendry. Ja zrobiłem dwa rodzaje nadziewanych buraków – dla mięsożerców i dla wegetarian. Moim zdaniem oba jednakowo smaczne.

Zacząłem od buraków nadziewanych mięsem. W tym celu podsmażyłem drobno pokrojoną cebulę, chwilę potem dodawszy zmiażdżony czosnek oraz roztarty uprzednio w moździerzu kminek i jeden lub dwa ziarenka jałowca. Cebulową masę połączyłem z mielonym mięsem oraz drobno posiekaną natką pietruszki, posoliłem i popieprzyłem do smaku.

Ugotowane w wodzie z łyżką octu buraki (w zależności od wielkości potrzebują od pół do godziny czasu) obrałem ze skórki. Ściąłem od strony ogonka wierzch a następnie za pomocą noża i łyżeczki delikatnie go wydrążyłem. Wydrążoną część buraczka można zamrozić i użyć w późniejszym czasie do sałatki czy zupy.

Środek buraczka nieco posoliłem i popieprzyłem i włożyłem mięsne nadzienie. Całość przykryłem odciętym wierzchem, polałem oliwą i wstawiłem na blasze lub silikonowej foremce do pieca nagrzanego do 200 st. C na ok. 15 – 20 min.

Buraki faszerowane mięsem oraz kaszą

 

 

Do wegetariańskiej wersji użyłem kaszy jaglanej, którą uprzednio ugotowawszy, wymieszałem z podsmażoną na oliwie szalotką, do której wrzuciłem również pestki słonecznika i kilka posiekanych oliwek. W moździerzu utarłem kolendrę z niewielką ilością oliwy i morską solą i dodałem ją do kaszy. Dzieła dokończyła drobno posiekana papryczka chilli i kilka kropel cytryny do smaku. Podobnie, jak w poprzednim przypadku posoliłem i popieprzyłem wnętrze buraczka, nałożyłem farsz i buraczek przykryłem odciętą wcześniej wierzchem

 

Buraki faszerowane

 

Buraki faszerowane

 

Nadziewane buraki mogą być samodzielnym daniem, do którego możemy podać np. ziemniaczano – selerowe puree, lub przystawką. Ja swoje zjadłem po prostu polane oliwą z oliwek i posypane kwiatem soli morskiej …

Zapraszam również do polubienia fanpage’a „adrasz-kulinarnie” na facebooku.