Szlachetny szkarłat buraka
Bardzo się cieszę, że burak, występujący do niedawna w postaci kulinarnego Kopciuszka, zazwyczaj jako papka podana na ciepło lub na zimno, powoli zajmuje należne mu miejsce w kulinarnej hierarchii. Oto moja propozycja na wykorzystanie tego smacznego, zdrowego i przyznacie również – fotogenicznego warzywa. Zainspirowana została różnymi pomysłami na przyrządzenie buraków, jakie możemy znaleźć w kresowych przepisach.
Nie podaję tutaj dokładnych proporcji, bo zależą one od ilości buraków, które zechcecie w ten sposób przygotować oraz od Waszych preferencji smakowych. Jedni wolą więcej, inni mniej czosnku, chilli, czy kolendry. Ja zrobiłem dwa rodzaje nadziewanych buraków – dla mięsożerców i dla wegetarian. Moim zdaniem oba jednakowo smaczne.
Zacząłem od buraków nadziewanych mięsem. W tym celu podsmażyłem drobno pokrojoną cebulę, chwilę potem dodawszy zmiażdżony czosnek oraz roztarty uprzednio w moździerzu kminek i jeden lub dwa ziarenka jałowca. Cebulową masę połączyłem z mielonym mięsem oraz drobno posiekaną natką pietruszki, posoliłem i popieprzyłem do smaku.
Ugotowane w wodzie z łyżką octu buraki (w zależności od wielkości potrzebują od pół do godziny czasu) obrałem ze skórki. Ściąłem od strony ogonka wierzch a następnie za pomocą noża i łyżeczki delikatnie go wydrążyłem. Wydrążoną część buraczka można zamrozić i użyć w późniejszym czasie do sałatki czy zupy.
Środek buraczka nieco posoliłem i popieprzyłem i włożyłem mięsne nadzienie. Całość przykryłem odciętym wierzchem, polałem oliwą i wstawiłem na blasze lub silikonowej foremce do pieca nagrzanego do 200 st. C na ok. 15 – 20 min.
Do wegetariańskiej wersji użyłem kaszy jaglanej, którą uprzednio ugotowawszy, wymieszałem z podsmażoną na oliwie szalotką, do której wrzuciłem również pestki słonecznika i kilka posiekanych oliwek. W moździerzu utarłem kolendrę z niewielką ilością oliwy i morską solą i dodałem ją do kaszy. Dzieła dokończyła drobno posiekana papryczka chilli i kilka kropel cytryny do smaku. Podobnie, jak w poprzednim przypadku posoliłem i popieprzyłem wnętrze buraczka, nałożyłem farsz i buraczek przykryłem odciętą wcześniej wierzchem
Nadziewane buraki mogą być samodzielnym daniem, do którego możemy podać np. ziemniaczano – selerowe puree, lub przystawką. Ja swoje zjadłem po prostu polane oliwą z oliwek i posypane kwiatem soli morskiej …
Zapraszam również do polubienia fanpage’a „adrasz-kulinarnie” na facebooku.
Autor przepisu przedstawił świetny pomysł na zdrowe buraczki, podane tak że aż oko się cieszy 🙂
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/03/saatka-na-wielkanoc-z-jajek-i-pieczarek.html
Cieszę się, że pomysł się spodobał – zachęcam do jego wypróbowania! 🙂
bardzo interesująca propozycja na buraka 🙂
zapraszam też na moje ciasto buraczane
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/08/cytrynowe-cisto-buraczane.html
pozdrawiam!
ale oryginalny przepis, na pewno zrobię na najbliższy weekend, ja polecam coś innego – domowe sery: feta, mozarella, gouda i inne lub cydr, wino i miód, wydaje się skomplikowane ale wystarczy spróbować http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
uwielbiam buraczki!
http://kuchniabezglutenu.blogspot.com/2014/09/cwika-z-chrzanem.html
spróbujcie buraczki na zimno z dodatkiem cebuli pokrojonej w kostkę, majonezu i jogurtu naturalnego. pycha!!!!!!!!!!!!!!!
Super propozycja 🙂
Polecam tez moje „faszerowane” pomysły
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/search?q=faszerowane
bardzo ciekawie wyszło. jadłem nadziewane jabłka, ale widać, że i z buraków można wyczarować coś wspaniałego.
http://ocetjablkowy.blog.pl
Bardzo dobre muszą być te buraczki, ja z buraczków i papryki robię sałatkę na zimę 🙂
http://bulkazchlebem.pl/salatka-z-burakow-i-papryki
A to też bardzo ciekawe zestawienie – nigdy czegoś takiego nie jadłem, ale chętnie spróbuję!
Pychota, zapraszam na domowe sushi krok po kroku
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/09/sushi-futomaki.html
pozdrawiam
trzeba przyznać że bardzo oryginalny przepis – zapisuję do wypróbowania. A od siebie polecam curry z burakami:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/120-100104-curry_z_burakami.html
Polecam skorzystać z tych informacji zamieszczonych w tym artykule, zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ja właśnie miałam z tym problem. Lubię mięso więc jadłam go prawie codziennie i to przeróżne.Mało warzyw, ryb, dużo mięsa i tuczące przekąski spowodowały u mnie nadwagę.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes)Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie głodowałam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)
daj kilka przepisów z poprzedniej diety bo chcę przytyć z 10 kilo
SUPER POMYSŁOWE I PYSZNE DANIE… ZAPRASZAM NA PATISONA W ŚMIETANIE:
POZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/08/patison-w-smietanie.html
Smaczne są też buraczki zasmażane z boczkiem albo na zimno ze śledziem – http://www.stachurska.eu/?p=11817 .
Ciekawa propozycja 🙂
Pozdrawiamy, GeoExplorer ( http://geoexplorer.blog.pl )