Tort bezowy z cytrusami i galaretką z aronii i porto
Dość długo przymierzałem się do tego tematu.Bezy same w sobie raczej mnie nie zachwycają, jednak torciki bezowe to już inna sprawa … 🙂 Ponieważ do tej pory bezy tylko konsumowałem, nie chciałem samemu zacząć przygody z nimi od eksperymentowania. Postanowiłem sprawdzić przepis z bloga Kwestia Smaku. Nie zawiodłem się na nich, przyrządzając pączki, pomyślałem sobie, że i z bezą będzie podobnie.
Rzeczywiście, nie pomyliłem się.Torcik bezowy wyszedł pięknie – chrupiący na zewnątrz, w środku lekko ciągnący się. Zmiana jakiej dokonałem w stosunku do oryginalnego przepisu, polegała na tym, że wydrążyłem środek tego bezowego torcika i wypełniłem go masą z bitej śmietany, mascarpone, owoców cytrusowych, kiwi i galaretki z aronii i porto. Do tej masy dodałem oczywiście wydrążone kawałki bezy. Całość lekko skropiłem aromatycznym miodem lipowym.
Tak oto powstał torcik bezowy na urodziny mojej mamy: