Pasta sardynkowa podana w avokado z panierką
Sardynki wydają się nam jednym z najprostszych produktów, jakie można spotkać w wielu kuchniach świata. I słusznie. Jest tak również i w Portugalii, gdzie w czasie kiedy dostępne są świeże sardynki, zajada się je po prostu zgrillowane, na pajdzie świeżego chleba. Poza sezonem, czy w krajach, w których świeża sardynka jest raczej rzadkością (jak na przykład w Polsce), można rozkoszować się smakiem portugalskich sardynek, zamkniętych w puszkach. Ja do dzisiejszego dania użyłem sardynek bez ości i skórek, firmy Conservas la Gondola.
1 puszka sardynek bez ości i skóry (można zastąpić je innymi dostępnymi), kilka łyżek greckiego jogurtu, łyżka lub dwie majonezu, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwa z puszki, kawałeczek świeżego chilli lub ostra pasta paprykowa (do smaku), dwa dojrzałe awokado, migdałowe płatki, kilka orzechów włoskich, pieprz w ziarenkach, niewielki kawałek parmezanu.
Sardynki wyjmujemy z oliwy (zachowujemy ją) i razem z jogurtem i majonezem blendujemy, lub rozgniatamy widelcem (ja wolę, kiedy konsystencja pasty nie jest całkiem gładka). Dodajemy sól, pokrojoną papryczkę chilli lub ostrą pastę paprykową oraz sok z cytryny. Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż każdy ma tutaj zapewne własne preferencje co do ilości przypraw. Na koniec dolewamy jeszcze łyżkę lub dwie oliwy pozostałej z konserwy. Do pasty można oczywiście dodać inne składniki, jak np. oliwki, posiekaną rukolę, rzeżuchę czy rukiew wodną.
Awokado kroimy wzdłuż, wybieramy pestkę i obieramy je ze skórki. Dobrze jest pogłębić nieco otwór po pestce, tak aby weszło w niego więcej sardynkowej pasty. Wydrążone cząstki awokado można dodać do pasty, lub zużyć w inny sposób. Całe awokado polewamy sokiem z cytryny, aby nam nie sczerniało.
Przygotowujemy „panierkę” do awokado: w moździerzu lekko rozcieramy czarny pieprz, grubą sól morską, podprażone płatki migdałowe i orzechy włoskie.
Otaczamy w niej połówki awokado. Ustawiamy na talerzu, napełniamy pastą sardynkową i posypujemy startym parmezanem.
Całość można jeszcze skropić oliwą (ja użyłem mojej ulubionej Cordovil od Herdade de Esporao), posypać grubą solą i natką pietruszki, kolendry lub posiekanym koperkiem.
Zapraszam na mój profil na instagramie.
bardzo fajny przepis na awokado i sardynki 🙂 zapraszamy do nas na smaczne przepisy z awokado
http://ronddel.blogspot.com/?q=awokado+przepisy
ciekawy pomysł na smaczne danie 🙂 zapraszam do mnie na rybną pastę
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/09/pasta-z-wedzonej-ryby.html
ten sposób podania najlepszy… ja polecam pyszne, domowe sery, chleb, masło itp., proste przepisy http://blog.winoiser.com
Pycha, u mnie pasta jajeczna ze szprotkami 🙂
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/12/pasta-jajeczna-ze-szprotkami.html
pozdrawiam
bardzo oryginalny pomysł
🙂
Przepis biorę.
Ja zazwyczaj robię pasty (dipy) z avocado z majonezem niskokalorycznym.
http://odchudzaniejestproste.pl/super-niskokaloryczny-majonez-prawie-bez-kalorii-przepis/
Pozdrawiam
Pyszny pomysł, spróbuj też sałatki z tuńczykiem, jajkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki
http://bulkazchlebem.pl/salatka-z-tunczykiem-kukurydza-jajkiem-pietruszka-i-szczypiorkiem/
Przepis jest ciekawy i wygląda smakowicie. Na pewno też dobrze smakuje. Wypróbuję przepis z lekką modyfikacją, żeby zamiast wędzonych sardynek dać takie właśnie świeże grillowane 🙂 i majonezem własnej roboty. Pozdrawiam serecznie
Domowy majonez jak najbardziej! Można z niego również w ogóle zrezygnować 🙂 Udanego grillowania świeżych sardynek!