Zet Chilli w Sheratonie

Na zaproszenie Zet Chilli pojawiłem się w restauracji Hotelu Sheraton, aby razem z innymi słuchaczami spróbować kolacji przygotowanej  przez jej chefa – Artura Grajbera. Gdyby nie fakt, iż nasza grupa liczyła kilkanaście osób, kolację jedlibyśmy w najmniejszej warszawskiej restauracji, liczącej sobie raptem … jeden stolik a do tego mieszczącej się w kuchni restauracji Sheratona!

Stoliki ustawiono jednak w równie oryginalnym miejscu- kuchennym przejściu! Mieliśmy więc okazję w trakcie trwania kolacji zobaczyć również, jak nasze dania powstają a także, jak wygląda codzienne, kuchenne „życie”. Z tego co opowiedział nam chef Artur, zdarza im się obsługiwać jednorazowo nawet 2000 gości!

Nas uraczono następującymi daniami:

Kolacja Zet Chilli w Sheratonie

Moimi zdecydowanymi faworytami były dwa dania. Pierwszym z nich był mega esencjonalny bulion z ogonów wołowych, podkręcony dodatkiem imbiru.   Nie zdominował on na szczęście jego wyrazistego smaku a wręcz przeciwnie – doskonale go uwypuklił. Miłym dodatkiem do bulionu była sałatka z grzybów shiitake i kiełków pora.

Drugim daniem, które mnie w całości (każdy jego składnik) ujęło, była wolno pieczona, rozpływająca się w ustach pierś gęsi, podana z moją ulubioną kaszą gryczaną. Kasza pojawiła się na talerzu pod dwoma postaciami: bardziej zwyczajową – ugotowaną i uformowaną w zabawne trójkąciki z cienko pokrojonej marchwi oraz w postaci, która mnie całkowicie zaskoczyła – lodów gryczanych! Jeśli dodamy do tego jeszcze konfiturę z czerwonej kapusty, wiśni oraz biały burak, dosmaczony imbirem, to zgodzicie się chyba ze mną, że kubki smakowe miały prawo oszaleć ze szczęścia! 🙂

Zapraszam do obejrzenia mini relacji fotograficznej z tego spotkania:

Przywitanie

Kolacja z Zet Chilli w Hotelu Sheraton

Przystawka

Kolacja z Zet Chilli w Hotelu Sheraton

Kolacja z Zet Chilli w Hotelu Sheraton

Krewetki

Kolacja z Zet Chilli w Hotelu Sheraton

IMG_6766

Bulion

Kolacja z Zet Chilli w Hotelu Sheraton

Filet z sandacza

Kolacja z Zet Chilli w Hotelu Sheraton

Pierś gęsi i lody z kaszy gryczanej

Kolacja z Zet Chilli w Hotelu Sheraton

Kolacja z Zet Chilli w Hotelu Sheraton

Deser

Kolacja z Zet Chilli w Hotelu Sheraton

Kolacja z Zet Chilli w Hotelu Sheraton

Słuchacze w akcji

Kolacja z Zet Chilli w Hotelu Sheraton

Kolacja z Zet Chilli w Hotelu Sheraton

Kolacja z Zet Chilli w Hotelu Sheraton

Kolacja z Zet Chilli w Hotelu Sheraton

IMG_6799

Kolacja z Zet Chilli w Hotelu Sheraton

Kolacja z Zet Chilli w Hotelu Sheraton

Kolacja z Zet Chilli w Hotelu Sheraton

Wszyscy uczestnicy kolacji w mini restauracji, mieszczącej się na terenie kuchni hotelowej restauracji. Znajduje się w niej tylko jeden stolik. Spożywając posiłek, można obserwować przez ścianę i drzwi wykonane z weneckich luster, pracę kuchni.

Kolacja z Zet Chilli w Hotelu Sheraton

Chef w akcji

Kolacja z Zet Chilli w Hotelu Sheraton

Kolacja z Zet Chilli w Hotelu Sheraton