Zet Chilli w Sheratonie
Na zaproszenie Zet Chilli pojawiłem się w restauracji Hotelu Sheraton, aby razem z innymi słuchaczami spróbować kolacji przygotowanej przez jej chefa – Artura Grajbera. Gdyby nie fakt, iż nasza grupa liczyła kilkanaście osób, kolację jedlibyśmy w najmniejszej warszawskiej restauracji, liczącej sobie raptem … jeden stolik a do tego mieszczącej się w kuchni restauracji Sheratona!
Stoliki ustawiono jednak w równie oryginalnym miejscu- kuchennym przejściu! Mieliśmy więc okazję w trakcie trwania kolacji zobaczyć również, jak nasze dania powstają a także, jak wygląda codzienne, kuchenne „życie”. Z tego co opowiedział nam chef Artur, zdarza im się obsługiwać jednorazowo nawet 2000 gości!
Nas uraczono następującymi daniami:
Moimi zdecydowanymi faworytami były dwa dania. Pierwszym z nich był mega esencjonalny bulion z ogonów wołowych, podkręcony dodatkiem imbiru. Nie zdominował on na szczęście jego wyrazistego smaku a wręcz przeciwnie – doskonale go uwypuklił. Miłym dodatkiem do bulionu była sałatka z grzybów shiitake i kiełków pora.
Drugim daniem, które mnie w całości (każdy jego składnik) ujęło, była wolno pieczona, rozpływająca się w ustach pierś gęsi, podana z moją ulubioną kaszą gryczaną. Kasza pojawiła się na talerzu pod dwoma postaciami: bardziej zwyczajową – ugotowaną i uformowaną w zabawne trójkąciki z cienko pokrojonej marchwi oraz w postaci, która mnie całkowicie zaskoczyła – lodów gryczanych! Jeśli dodamy do tego jeszcze konfiturę z czerwonej kapusty, wiśni oraz biały burak, dosmaczony imbirem, to zgodzicie się chyba ze mną, że kubki smakowe miały prawo oszaleć ze szczęścia! 🙂
Zapraszam do obejrzenia mini relacji fotograficznej z tego spotkania:
Przywitanie
Przystawka
Krewetki
Bulion
Filet z sandacza
Pierś gęsi i lody z kaszy gryczanej
Deser
Słuchacze w akcji
Wszyscy uczestnicy kolacji w mini restauracji, mieszczącej się na terenie kuchni hotelowej restauracji. Znajduje się w niej tylko jeden stolik. Spożywając posiłek, można obserwować przez ścianę i drzwi wykonane z weneckich luster, pracę kuchni.
Chef w akcji