Cukiniowy makaron z tuńczykiem

Podczas ostatniej wizyty na targu zobaczyłem już oznaki kończącego się sezonu ogrodowego. Wciąż jeszcze jest bogaty wybór warzyw i owoców, jednak mój oczopląs nie był już tak wielki, jak kilka tygodni temu … Pomyślałem więc, że należy wykorzystać to, co wciąż można znaleźć na targu.

 

Zrobiłem szybki przegląd swoich zapasów w domu i przypomniało mi się, że mam puszkę doskonałego portugalskiego tuńczyka w oliwie. Postanowiłem więc zrobić sobie “makaron” z cukinii z prostym sosem z tuńczyka. Doskonałe danie, do zrobienia na szybko po powrocie z pracy, kiedy żołądek gwałtownie domaga się czegoś pożywnego i ciepłego.

Aby danie było smaczne, potrzebny jest dobrej jakości tuńczyk, który można znaleźć w sklepach np. z portugalskimi lub hiszpańskimi artykułami spożywczymi. Ja mojego tuńczyka dostałem w Portugalia Gourmet. Sami popatrzcie, jak piękne są te całe kawałki ryby, zamknięte w puszce. Nie ma tam żadnych zbędnych dodatków ani konserwantów!

 

Tuńczyk firmy Vasco da Gama

 

Niedużą cukinię tniemy na dowolnej wielkości “makaron”. Ja wybrałem tym razem szerokie “tagliatelle” (paski o szer. ok. 0,5 cm). Zużyłem do tego celu cukinię w całości, nie obierając jej ze skóry. Jeśli cukinia jest już bardziej dojrzała, musimy wtedy wykroić gniazdo nasienne, do zrobienia “makaronu” używając jedynie pozostałej części warzywa.

Pokrojoną cukinię wrzucamy na minutę do osolonego wrzątku, wyjmujemy i przelewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

 

“makaron” z cukinii z sosem tuńczykowym

 Aby przyrządzić sos, wystarczy zeszklić cebulę na oliwie, pod koniec dodając starty ząbek czosnku. Na to wrzucić lekko rozdrobnione kawałki tuńczyki oraz pokrojone czarne oliwki. Wymieszać, posolić i popieprzyć, wlać śmietanę (18% lub jeśli ktoś woli – 30%) i chwilę mieszając, podgrzać cały sos.

Można wyłożyć go na talerz i na nim ułożyć “tagliatelle” z cukinii, lub wrzucić cukinię do sosu i wymieszać całość na patelni. Posypać posiekaną pietruszką lub kolendrą.

Bom apetite 🙂 !

“makaron” z cukinii z sosem tuńczykowym