Szpinakowe kaszotto z migdałowymi płatkami
Kasze w moim domu gościły zawsze bardzo często. Każdy z nas miał swoje bardziej i mniej ulubione. Moją „numer 1” jest z pewnością kasza gryczana.Kocham jej specyficzny smak i aromat w każdej postaci. Dzisiaj jednak na tapetę wziąłem kaszę pęczak.
Kaszotto weszło chyba już na stałe do polskiego słownika kulinarnego i bardzo dobrze! Kupiłem na targu szpinak z myślą o jego jak najbardziej konwencjonalnym wykorzystaniu, pomyślałem sobie, że może warto byłoby go wykorzystać do zrobienia zielonego kaszotto. Byłem naprawdę ciekaw, jak to się uda! Przepis wzbogaciłem o cydr, który otrzymałem od Cider Inn oraz o świetny ser owczy od Złota Hiszpanii.
Szpinakowe kaszotto z migdałowymi płatkami
3/4 szklanki pęczaku, ok. 350 g świeżego szpinaku, sok z połowy cytryny, mała cebula, ząbek czosnku, sól, pieprz, garść migdałowych płatków, oliwa, starty mocny ser (ja użyłem sera Curado), 2 łyżki masła
Szpinak blanszujemy i niezbyt dokładnie odcedzamy. Wkładamy go do malaksera, wlewamy sok z cytryny i miksujemy.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę (tylko do momentu jej zeszklenia), wrzucamy drobno pokrojony, lub przeciśnięty przez praskę czosnek (jeśli ktoś lubi czosnek, można go użyć więcej niż jeden ząbek). Na to wsypujemy pęczak i energicznie mieszając, przez chwilę podsmażamy. Wlewamy cydr i odparowujemy jego większą część. Stopniowo wlewamy (podobnie jak przy risotto) gorącą wodę (lub wcześniej przygotowany warzywny wywar), całość solimy i pieprzymy. Na jakieś 10 minut przed końcem gotowania dodajemy zmiksowany szpinak. Na sam koniec dodajemy masło i mieszamy aż do jego całkowitego rozpuszczenia.
Na patelni rumienimy płatki migdałów, ser ścieramy na grubej tarce. Na talerz wykładamy kaszotto, posypujemy serem i płatkami migdałów. Doskonale będzie do niego pasować szklanka cydru, którego użyliśmy także do gotowania … Smacznego!
pysznie- danie pełne smaku!
to danie wygląda znakomicie 🙂 w takiej wesji szpinaku jeszcze nie jadłam 🙂 za to zapraszam Cię na smaczny makaron ze szpinakiem
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/02/penne-ze-szpinakiem-w-sosie-smietanowym.html
Wspaniałe.
Polecam moje propozycje http://www.przepismamy.pl
bardzo oryginalny pomysł!
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2014/05/kasza-peczak-na-sypko.html
najlepsza domowa feta, mozarella, oscypek i inne lub wino, cydr i miód pitny http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
Pycha, zapraszam na kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem I fetą
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/12/kurczak-w-ciescie-francuskim-na-dwa.html
Pozdrawiam
muszę wypróbować Twoje kaszotto 🙂 zapraszam też do siebie na placki z cukinii:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/144-100127-placki_z_cukinii.html
Polecam też lasagne ze szpinakiem
http://inews.com.pl/WordPress3/lasagne-ze-szpinakiem-i-miesem
Rewelacyjne połączenie i w efekcie taka pyszna potrawa. Zapraszam na http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html
Bardzo fajny przepis, u mnie spróbuj ryżu na sypko z karkówką marynowaną w ziołach
http://bulkazchlebem.pl/karkowka-marynowana-w-ziolach-z-ryzem-na-sypko
Zgadzam się z Tobą w 100 procentach, danie zapewne jest baaaardzo smaczne.
Przyznam się szczerze że jeszcze nie słyszałam określenia kaszotto 🙂 pozdrawiam i zapraszam na :
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/09/zupa-krem-z-pora-rodem-z-hiszpanii.html
Uwielbiam wszystko, co ze szpinakiem, dzisiaj na pewno coś podobnego zrobię:)
Bardzo ciekawy przepis, na pewno spróbuję zwłaszcza, że uwielbiam szpinak !
FAJNA ODMIANA ZWYKŁEJ KASZY 😉 JA POLECAM NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM ZAPIEKANE POD BESZAMELEM ;POZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/wyborne-nalesniki-pod-beszamelem.html
A ja polecam serek z szpinakiem własnej produkcji http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
Co za brednie. To kasza a nie kaszotto. W tyłkach się wam przewraca od językowych naleciałości. Świadczy to o ubogości waszego pojmowania języka polskiego. Taka nowomowa jest komiczna i wskazuje na kompleksy twórcy takich zwrotów. Śmieszne i tragiczne zarazem i źle świadczy o witrynie internetowej że takie buble językowe wciska.
Proponuję trochę więcej luzu i dystansu do tematu 🙂 Ja przynajmniej w taki sposób podchodzę do tej nazwy – z przymrużeniem oka! 😉
Fajne jedzonko, super przepis:* Lubię dania ze szpinakiem, np. spaghetti: http://kuchnianatki.blogspot.com/2012/09/spaghetti-ze-szpinakiem.html
Wygląda co najmniej nieapetycznie