Szpinakowe kaszotto z migdałowymi płatkami

Kasze w moim domu gościły zawsze bardzo często. Każdy z nas miał swoje bardziej i mniej ulubione. Moją „numer 1” jest z pewnością kasza gryczana.Kocham jej specyficzny smak i aromat w każdej postaci. Dzisiaj jednak na tapetę wziąłem kaszę pęczak.

 

Kaszotto weszło chyba już na stałe do polskiego słownika kulinarnego i bardzo dobrze! Kupiłem na targu szpinak z myślą o jego jak najbardziej konwencjonalnym wykorzystaniu, pomyślałem sobie, że może warto byłoby go wykorzystać do zrobienia zielonego kaszotto. Byłem naprawdę ciekaw, jak to się uda! Przepis wzbogaciłem o cydr, który otrzymałem od Cider Inn oraz o świetny ser owczy od Złota Hiszpanii.

 

Szpinakowe kaszotto z migdałowymi płatkami

 

3/4 szklanki pęczaku, ok. 350 g świeżego szpinaku, sok z połowy cytryny, mała cebula, ząbek czosnku, sól, pieprz, garść migdałowych płatków, oliwa, starty mocny ser (ja użyłem sera Curado), 2 łyżki masła

 

kaszotto ze szpinakiem i płatkami migdałowymi

Szpinak blanszujemy i niezbyt dokładnie odcedzamy. Wkładamy go do malaksera, wlewamy sok z cytryny i miksujemy.

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę (tylko do momentu jej zeszklenia), wrzucamy drobno pokrojony, lub przeciśnięty przez praskę czosnek (jeśli ktoś lubi czosnek, można go użyć więcej niż jeden ząbek). Na to wsypujemy pęczak i energicznie mieszając, przez chwilę podsmażamy. Wlewamy cydr i odparowujemy jego większą część. Stopniowo wlewamy (podobnie jak przy risotto) gorącą wodę (lub wcześniej przygotowany warzywny wywar), całość solimy i pieprzymy. Na jakieś 10 minut przed końcem gotowania dodajemy zmiksowany szpinak. Na sam koniec dodajemy masło i mieszamy aż do jego całkowitego rozpuszczenia.

Na patelni rumienimy płatki migdałów, ser ścieramy na grubej tarce. Na talerz wykładamy kaszotto, posypujemy serem i płatkami migdałów. Doskonale będzie do niego pasować szklanka cydru, którego użyliśmy także do gotowania … Smacznego!

 

kaszotto ze szpinakiem i płatkami migdałowymi

 

 

Zapraszam do polubienia fejsbukowego fanpage’a mojego bloga

oraz

na prowadzone przeze mnie portugalskie warsztaty kulinarne 23.10 w Winiarni Restauracji Portucale. Więcej info o nich tutaj.