Tarta z jarmużem i pieczarkami
W ramach oswajania jarmużu postanowiłem zrobić tartę na bazie z kruchego ciasta, z dodatkiem aromatycznej wędliny – kindziuka. Można ją zastąpić inną – np. kiełbasą żywiecką, czy jałowcową. Tartę podałem z sałatką z roszponki z prostym, miodowym winegretem (sok z cytryny, miód, sól, pieprz i oliwa). Można oczywiście zrezygnować z dodatku wędliny i masła na rzecz oliwy i wtedy danie będzie jak najbardziej wegetariańskim
Dwie garście porwanego na mniejsze kawałki jarmużu, 6 średnich pieczarek, jedna średnia cebula, 1,5 szkl. śmietany 18%, dwie łyżki masła, łyżka oleju roślinnego, pieprz ziołowy, 3 jagody jałowca, sól, papryczka chilli, 3 duże jajka, lub 4 mniejsze, starty na grubej tarce parmezan, dwa duże ząbki czosnku
Kruche ciasto (wg. Michela Roux): 250 g mąki, 150 g masła pokrojonego w kostkę, 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli, szczypta drobnego cukru, 1 jajko, 1 łyżka zimnego mleka
1. Przygotowujemy ciasto: widelcem rozgniatamy mąkę z masłem, solą i cukrem, dodajemy jajko i mleko. Ciasto szybko ugniatamy rękoma (ja robię to zazwyczaj w misce). Wkładamy do woreczka foliowego i odkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki, lub na kilkanaście minut do zamrażarki. W zależności od rodzaju mąki, zdarza się, że czasami trzeba dodać nieco więcej mleka.
2. Blanszujemy umyty jarmuż – dosłownie przez ok. pół minuty. Dokładnie go odcedzamy.
3. Drobno kroimy cebulę i kindziuk, lub kiełbasę. Podsmażamy je na maśle z oliwą. Dorzucamy również rozgnieciony jałowiec i czosnek oraz pokrojone na większe kawałki pieczarki. Smażymy tak, aby pieczarki były tylko lekko zrumienione i nadal zachowały sprężystość.
4. Mieszamy śmietanę, jajka, posiekaną papryczkę chilli (można zamiast niej dodać chilli w płatkach). Dodajemy do smaku sól i pieprz ziołowy.
5. Ciastem wykładamy formę (jeśli nie mamy silikonowej, to dobrze jest jej spód wyłożyć papierem do pieczenia). Wkładamy ją jeszcze na kilka minut do zamrażalki a następnie do nagrzanego do ok. 200 st. piekarnika i pieczemy przez ok. 15 – 20 min.
6. Na podpieczony spód wykładamy pieczarki i jarmuż, zalewamy masą jajeczno – śmietanową. Na wierzch ścieramy parmezan (można go również dodać do samej masy).
7. Pieczemy ok. 40 min. W razie potrzeby należy przykryć wierzch tarty folią aluminiową, aby kruche ciasto się nie przypaliło.
Polecam redagowany przeze mnie Magazyn Pastel, w którym jak zwykle znajdziecie kilka przepisów z portugalskiej kuchni. Więcej o nim na moim blogu Luzomania.
lekko i smacznie 🙂 pozdrawiam
Ale apetyczna ta tarta… chcę kawałeczek
ja proponuję domowe swojskie wyroby http://blog.winoiser.com
Uwielbiam jarmuż, zapraszam na razowy makaron z pesto z jarmużem – szybko i bardzo smacznie
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/05/razowe-tagliatelle-z-pesto-z-jarmuzu.html
ale piękna tarta i jaka wysoka 🙂 pyszny przepis
zapraszam do mnie już na wielkanocne inspiracje
http://oobzarciuch.blogspot.com/search/label/Wielkanoc?max-results=7
pozdrawiam!
Dziękuję 🙂 Bardzo lubię takie wysokie tarty a to ciasto idealnie się do tego nadaje! 🙂
takiej tarty nie jedliśmy, a wygląda super, podrzucamy nasze pomysły na dania z jarmużem
http://ronddel.blogspot.com/?q=jarmu%C5%BC+przepisy
to może i ja się odważę
i oswoję jarmuż.
Aż wstyd się przyznać ale nigdy go nie jadłam
🙂
A Twoja tarta wygląda bardzo, bardzo apetycznie.
Więc przepis wzięłam i spróbuję…
powtórzyć.
Pozdrawiam i dorzucam coś na spalenie kalorii (po tarcie, która mimo wszystko nie należy do dań niskokalorycznych, choć w każdej postaci jest smaczna)
http://odchudzaniejestproste.pl/koktajle-ulatwiajace-odchudzanie-zielony-koktajl/
Koniecznie trzeba się skusić 😉 a zielone koktajle bardzo lubię!
pesto z jarmużu ,pierogi z jarmużem i serem , gnocchi z sosem serowo jarmużowym ,sałatki jarmużowe i jarmuż…zamiast sałaty do kanapek ehhh uwielbiam
Super!
Oto moja tarta cebulowa
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/03/tarta-cebulowa.html
Mniem, uwielbiam jarmuż. Do siebie zapraszam na placki ziemniaczane z jarmużem
http://bulkazchlebem.pl/placki-ziemniaczane-z-jarmuzem
no własnie zapomniałem o plackach i…naleśnikach
na zdjęciu jest roszponka, a nie jarmuż
Roszponka jest w naczyniu obok, jako sałata a w tarcie jest jarmuż.
Wygląda smakowicie; chętnie wypróbuję;) ;zapraszam na moje wytrawne tarty ;pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/Tarty%20wytrawne
juz ktoryś raz spotykam się ze słowem „zamrażalka” – co to jest? Ludzie młodego pokolenia – to jest ZAMRAŻARKA, jak można tak pisać ciągle, język polski się kłania. A swoją drogą przepis mi się podoba.
Tak, to moja wina! Mam kilka wyrazów jeszcze z czasów dzieciństwa i trudno jest mi się z nimi „rozstać”, mimo iż staram się pilnować 🙂 Cieszę się, że przepis się podoba!
w każdej rodzinie pokutują takie słowa ,,kordła”,,dizonarł” itd nie ma sie czego czepiać
Świetna tarta. Apetyczne foto. Polecam też sprawdzone pomysły na wielkanocny stół
http://www.przepis-kulinarny.pl/potrawy-wielkanocne-5-4.html