Zapiekanka z chlebem i oliwkami
Prostota to jest to, co w kuchni zdecydowanie kocham. Jako „dziecko stanu wojennego”, cenię sobie również oszczędność. Nauczyłem się robić coś z niczego, bo takie były kiedyś czasy. Ta umiejętność przydaje mi się zresztą do dzisiaj …
Chleb jest ważnym składnikiem w wielu kuchniach świata. Poważaniem cieszy się zarówno w mojej ulubionej Portugalii, jak i w Polsce. Z domu wyniosłem szacunek do każdej kromki chleba i dlatego bardzo nie lubię, kiedy ktoś go wyrzuca. Czerstwy chleb można również spożytkować, np. do różnego rodzaju zapiekanek.
Zacząłem od pokrojenia chleba w kostkę i podsmażenia go (z minimalną ilością oliwy) na patelni. Następnie na tej samej patelni, dodając więcej oliwy (jeśli ktoś nie lubi, może być również dobry olej roślinny) zeszkliłem pokrojoną cebulę. Pod koniec można wrzucić do niej zgnieciony lub drobno pokrojony ząbek czosnku. Lubię też dodać różne zioła. Tym razem była to łyżeczka kminku, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnuszki, utarte wcześniej w moździerzu.
Do dużej miski wrzuciłem pokrojoną na małe kawałki paprykę, oliwki, podsmażone kostki chleba oraz mieszankę kiełków do smażenia. W osobnej misce wymieszałem ręczną trzepaczką jajka i mleko, posoliłem i pieprzyłem do smaku, wrzuciłem też łyżeczkę wędzonej papryki w proszku. Można także dodać starty parmezan lub inny twardy, „charakterny” ser.
Następnie połączyłem masę jajeczno-mleczną z resztą składników i wyłożyłem ją do silikonowej foremki do wypiekania keksów. Jeśli będzie to blaszana foremka, należy pamiętać o wcześniejszym posmarowaniu jej tłuszczem i posypaniu tartą bułka, otrębami, bądź lekko rozgniecionymi płatkami owsianymi.
Naszą zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 40 min. Tradycyjnie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy środek zapiekanki nie jest mokry. Czasami w zależności od pieca zdarza się, że wierzch zapiekanki przyrumieni się zbyt szybko. Przykrywamy wtedy nasze „ciasto” folią aluminiową.
Zapiekankę można z powodzeniem podać jako danie główne np. z sałatką z pomidorów lub prostą sałatką z zielonej sałaty. Będzie również doskonała jeśli dodamy do niej np. sardynki, drobno pokrojone fileciki anchois, bądź makrele z puszki, resztki mięs z obiadu itd.
Nie podaję tutaj konkretnych proporcji, gdyż zależą one w zasadzie od nas samych. Na niewielką silikonową foremkę zużyłem 5 kromek chleba sitkowego, 4 duże jajka i ok. pół litra mleka. Doskonale spisuje się w roli wypełniacza smaku chleb razowy, podkręcając dodatkowo smak potrawy.
zapraszam do polubienie profilu na facebooku: www.facebook.com/andraszkulinarnie
Fajny pomysł, zapraszam na zapiekankę ziemniaczaną z brokułami i boczkiemhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/01/zapiekanka-ziemniaczana-z-brokuami-i.html
Pozdrawiam
świetnie wyszło. taka zapiekanka porządnie nasyci każdego głodnego.
http://ocetjablkowy.blog.pl
Pyszności.
Polecam też zapiekankę z ziemniaków
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/02/zapiekanka-z-ziemniakow.html
fajna propozycja, na pewno spróbuję, a ja polecam domowy wyrób serów, wina, cydru i miodu http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/01/zapiekanka-ziemniaczana-z-brokuami-i.html
🙂
Zapiekanka rewelacyjna. Zapraszam na polskie obiady http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-obiady-k3.html
Oj, pysznie wygląda, do siebie zapraszam na tosty z multigrilla:)
http://bulkazchlebem.pl/tosty-z-multigrilla
Smakowicie .. moim zdaniem blo by fajnie pokroic chleb na w miare cienkie plastry i przekladac na zmiane z farszem .. chleb mozna podsmazyc (bardziej aromatyczny na pewno ..) w plastrach albo i nie .. zwilgotnieje pod wplywem farszu a efekt po skrpjeniu bedzie troche ladniejszy .. w subie fajna recepturka ale .. jak na wscibska kobitke przystalo .. wniose mala poprawke .. he he ..
W moim przepisie chleb też jest podsmażony 🙂 A pomysł z plastrami chleba może być ciekawy – może to bardzo fajnie się prezentować po przekrojeniu!
Rewelacyjna zapiekanka. Piękne zdjęcie i doskonale wyjaśnione jak zrobić krok po kroku. Ggratuluję i zapraszam na inspiracje http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html
Czerstwy chleb zostaje nie tylko nam 🙂 Włosi mają na niego przecudny przepis w postaci słatki toskańskiej: http://przepisytv.blogspot.com/2013/11/saatka-toskanska.html?q=toska%C5%84ska
zapomnialas o zupie clebowej = slawetna „ribollita” … przepyszna ….
no i jescze „pappa al ommodoro” .. poezja ……!!! prosta jak przyslowiowy drut .. czarstwy chleb , czosnek ciut ciut + bazylia i duuuuuzo pomidorow najlepiej san marzano .. zupa krem podawana z listkiem bazyli + olej z oliwek na surowo jedno koleczko … AAAAAAAAAA glodna jestem !!
bardzo fajnie to wygląda i z pewnością wypróbuje, gdyż lubię takie ciekawe rozwiązania 🙂 pomysł ekstra!
zapraszam do mnie na zapiekankę ziemniaczaną
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/10/zapiekanka-ziemniaczana-na-ostro.html
pozdrawiam!
wygląda pysznie 🙂
pyszna zapiekanka
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2014/06/zapiekanka-z-warzyw-i-indyka.html
Pomysł z zapiekanką ciekawy – zapisuję do wypróbowania:) A ja mam swój sposób na zagospodarowanie czerstwego pieczywa, robię tzw. chlebki po królewsku:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/66-100055-chlebki_po_krolewsku.html
Pozdrowienia:)
Też interesujący 🙂
Bardzo apetyczna, z pieczywem polecam też na słodko
http://inews.com.pl/WordPress3/zapiekanka-z-wisniami
szacunek do każdej kromki chleba niezwykle ważny… a przepis ciekawy:)
Fajne 🙂
Oj, ja głupia… coś mi mówiło, zjedz śniadanie zanim do kompa usiądziesz. Nie posłuchałam. Efektem tej głupoty- zaśliniona klawiatura i monitor.
Pięknie ta zapiekana wygląda, niezwykle apetycznie. Gratuluję pomysłu!
Dzięki 🙂 Zawsze można spróbować to zrobić na kolację!
Ciekawa propozycja i jakże kolorowa.
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/09/zupa-krem-z-pora-rodem-z-hiszpanii.html
SUPER POMYSŁ;-) NA PEWNO PYCHA!! JA ZAPRASZAM NA TARTĘ Z LEŚNYMI GRZYBAMI I FETĄ:POZDRAWIAM
http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/09/jak-mrozic-grzyby-tarta-z-grzybami.html
Fajna sprawa z tą zapiekanką. Zostało mi trochę swojskiego chleba po świętach, a ten przepis miałam już na oku od jakiegoś czasu. Wymieszałam go z papryką, oliwkami, suszonymi pomidorami i ciecierzycą, nie miałam kiełków. Przyprawiłam po śródziemnomorsku. Jedyne co mi się nie zgadzało, to ilość mleka – użyłam tylko 250ml mleka i tyle wystarczyło, zeby pokryć wszystkie składniki. Zjedzone z wygrillowanymi resztkami szynki ze świąt. Taki obiadek resztkowy 🙂 Dzięki za przepis. Pozdrawiam!
Cieszę się, że smakowało! 🙂
Cieszę się, że smakowało 🙂 Jeśli chodzi o ilość mleka, to zależy ona głównie od rodzaju chleba jaki się użyje – jedne wchłaniają go mniej, drugie więcej …
Zrobiłam dzisiaj, ale zamiast papryki dałam mrożony szpinak i jestem zachwycona. Już wiem co robić z nadmiarem chleba w domu 😉 Pozdrawiam!
Bardzo dobry pomysł!Prawdę mówiąc można tutaj dodawać wiele różnych składników – w zależności od tego, co aktualnie mamy pod ręką … 🙂