Sałatka z ciecierzycy i sardynki z puszki

Wyobraźcie sobie taką sytuację – dzwoni telefon- znajomi oznajmiają ci radośnie, że wpadną za chwilę „na chwilę”. Jako przykładna gospodyni/przykładny gospodarz (niepotrzebne skreślić), wpadasz w popłoch – lodówka prawie że pusta! W rogu poniewiera się resztka sałaty, dwa pomidory, kilka jajek, w słoiku ostatni kiszony ogórek …

 

Otwierasz szafkę i oddychasz z ulgą – jest puszka sardynek i druga z ciecierzycą- jestem uratowany! Wszystko kroisz, przygotowujesz sos winegret i voila – sałatka gotowa! Zdążysz jeszcze przed przyjściem gości  podkręcić wąsa/przypudrować nosek (niepotrzebne skreślić).

Poniżej przepis na nieco bardziej „wypasioną” wersję tej sałatki.

 

sałatka z sardynek i ciecierzycy

 

Sałatka z sardynek i ciecierzycy

puszka sardynek w oliwie lub w zalewie pomidorowej, puszka ciecierzycy, 1 -2 pomidory lub kilka koktajlowych pomidorków, kiszony ogórek, 2 jajka ugotowane na twardo, łyżka musztardy chrzanowej lub delikatesowej, łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy, oliwa, łyżka octu z białego wina, szczypta cukru lub pół łyżeczki miodu, kilka liści sałaty lub miks sałat, pół czerwonej papryki, szczypiorek, kolendra

 

Sardynki rozdrabniamy na mniejsze kawałki, kroimy pomidory, jajka i kiszony ogórek. Ciecierzycę odsączamy z zalewy (można również ugotować ją samemu – poprzedniego wieczora wystarczy zalać dużą ilością wody suche nasiona – podobnie jak groch) i wsypujemy do miski, w której podamy sałatkę. Do ciecierzycy dorzucamy pozostałe posiekane składniki.

Musztardę, ocet winny, szczyptę soli i pieprzu oraz cukier lub miód mieszamy (można to zrobić w małym słoiczku, który zakręcamy i potrząsamy nim, niczym szejkerem). Po chwili wlewamy oliwę i jeszcze raz mieszamy, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji.

Sos mieszamy delikatnie, ale dokładnie z pokrojonymi składnikami a następnie dodajemy sałatę, posiekaną kolendrę i szczypiorek i jeszcze raz delikatnie mieszamy całość.

Ja do podania sałatki użyłem puszek po sardynkach, oczywiście przedtem starannie je umywszy. Mogą one służyć jako „naczynia” wielokrotnego użytku. Całość można przystroić ulubionymi kiełkami i posypać kwiatem morskiej soli.

 Dziękuję Portugalia Gourmet za udostępnienie mi doskonałych sardynek.

 

Sardynki Vasco da Gama w oliwie