Sushi z portugalską konserwą rybną
Trudno o prostszy przepis na smaczną i zdrową przekąskę, lub pełnowartościowy posiłek, niż połączenie tego co najlepsze z kuchni japońskiej i portugalskiej. Wzajemne kontakty obu tych narodowości są o wiele głębsze, aniżeli można by przypuszczać. To Portugalczycy byli pierwszymi Europejczykami, którzy w roku 1543 postawili stopę na japońskich wyspach.
Do przygotowania sushi z cavalą – portugalską makrelką, wystarczy naprawdę tylko kilka składników:
– cavalas em azeite, czyli makrelki w oliwie
– świeży ogórek
– sos wasabi
– ugotowany wg. przepisu ryż do sushi
– sos sojowy

Sushi z ogórkiem i portugalską rybą z konserwy
Na listku nori układamy warstwę ryżu, na nim pastę wasabi (ilość zależna od indywidualnego gustu), poszatkowany na cienkie plastry ogórek i filet z makrelki.
Przy pomocy maty formujemy całość w rolkę i kroimy ją na kawałki.
Maczamy każdy kawałek w sosie sojowym i … zajadamy się naszym sushi z portugalską rybą!

Sushi z ogórkiem i cavalą – portugalską makrelką z konserwy
Nie będę udawać, że jestem mistrzem w przygotowywaniu sushi 😉 Zerknijmy więc na Tubę Smaku (tutaj i tutaj), jak robi to fachowiec – współpracujący z Pascalem Brodnickim sushi – master Daniel.
Słoiczek z cavalą otrzymałem od firmy Portugalia Gourmet, której wyroby można zakupić na warszawskiej Hali Gwardii.