Sushi z portugalską konserwą rybną

Trudno o prostszy przepis na smaczną i zdrową przekąskę, lub pełnowartościowy posiłek, niż połączenie tego co najlepsze z kuchni japońskiej i portugalskiej. Wzajemne kontakty obu tych narodowości są o wiele głębsze, aniżeli można by przypuszczać. To Portugalczycy byli pierwszymi Europejczykami, którzy w roku 1543 postawili stopę na japońskich wyspach.

Do przygotowania sushi z cavalą – portugalską makrelką, wystarczy naprawdę tylko kilka składników:

 

cavalas em azeite, czyli makrelki w oliwie

– świeży ogórek

– sos wasabi

– ugotowany wg. przepisu ryż do sushi

– sos sojowy

 

Sushi z ogórkiem i portugalską rybą z konserwy

 

Na listku nori układamy warstwę ryżu, na nim pastę wasabi (ilość zależna od indywidualnego gustu), poszatkowany na cienkie plastry ogórek i filet z makrelki.

Przy pomocy maty formujemy całość w rolkę i kroimy ją na kawałki.

Maczamy każdy kawałek w sosie sojowym i … zajadamy się naszym sushi z portugalską rybą!

 

Sushi z ogórkiem i cavalą – portugalską makrelką z konserwy

 

Nie będę udawać, że jestem mistrzem w przygotowywaniu sushi 😉 Zerknijmy więc na Tubę Smaku (tutaj i tutaj), jak robi to fachowiec – współpracujący z Pascalem Brodnickim sushi – master Daniel.

 

Słoiczek z cavalą otrzymałem od firmy Portugalia Gourmet, której wyroby można zakupić na warszawskiej Hali Gwardii.